Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora pozvao je građane da vode računa o paljenju vatre na otvorenom jer su znatno učestali požari izazvani ljudskim faktorom.
Ovo je najnoviji u nizu apela, nakon što su to već učinili policija i vatrogasci.

“Uprkos svim apelima i opomenama, naši sugrađani su izazvali veliki broj požara na otvorenom prostoru, pri čemu je izgorjelo nekoliko pomoćnih objekata, te ogromna površina šikare, šume i livade”, saopštili su iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

U prethodna dva mjeseca prijedorski vatrogasci imali su 170 intervencija među kojima 93 požara šume, šikare i livade, a samo u martu 63, dok je u toku cijele prošle godine bilo 289 intervencija, među kojima 22 požara šume, šikare i livade.

Prema riječima vatrogasaca, dan za pamćenje bio je 4. mart sa sedam intervencija, a od toga dva velika požara na suprotnim stranama grada, gdje su, osim cijelog operativnog tima Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, bili angažovani pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarac.

“Požar u Jutrogošti gasilo je 18 vatrogasaca sa pet vozila, a izgorjeli su jedna štala, dva štaglja i šupa, te površina od nevjerovatnih stotinu hektara. Spasene su dvije kuće koje su već bile zahvaćene požarom i desetak pomoćnih objekata”, naveli su vatrogasci.

Požar u Miskoj Glavi gasilo je 10 vatrogasaca, izgorjeli su jedan štagalj i 100 dunuma šume, a spasene su dvije kuće i štala koje su, takođe, bile zahvaćene vatrom. Gorjelo je i u Jarugama, Trnopolju, Donjim Orlovcima, Gornjim Garevcima, Crnoj Dolini.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor podsjećaju da građani mogu u ovoj službi da iznajme opremu za gašenje vatre prilikom paljenja korova, kao i da zatraže nadzor ukoliko smatraju da je potrebno.