Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istaklo je danas da se predloženi član 4. Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru ne odnosi na novinare i predstavnike medijskih kuća koji u skladu sa pravilima struke i bez ometanja službenika u njihovim redovnim radnim aktivnostima obavljaju fotografisanje ili snimanje.

– Isti član ni u kom slučaju ne podrazumijeva ni da je fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno – navedeno je u odgovoru koji je MUP Srpske uputio Udruženju “BH novinari” u vezi sa njihovim javnim komentarima na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i tvrdnjama da član 4. uvodi nove represivne mjere nad novinarima.

U MUP-u su istakli da fotografisanje ili snimanje službenika dok obavljaju svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i da to ne predstavlja radnju koja bi mogla biti sankcionisana, ukoliko se time ne ometaju ili sprečavaju službenici u vršenju svojih dužnosti.

Pojasnili su da se to odnosi na fotografisanje ili snimanje sa određene distance, bez fizičkog kontakta, upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja ili vrijeđanja službenih lica.

– Da bi se smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i sprječava službenike dok vrše svoje dužnosti – naglasili su u MUP-u.

U odgovoru je navedeno da iz samog naziva člana 4, kao i iz termina koji se koriste u njemu jasno proizilazi da se navedeni on ne odnosi samo na policijske službenike MUP-a, već i na službenike drugih državnih organa i pravnih lica u vršenju javnih funkcija poput službenika inspektorata, javno-komunalnih preduzeća, šumskih gazdinstava i drugih.

– Od predstavnika medijskih kuća u odnosima sa policijom se očekuje da se ponašaju profesionalno i u skladu sa etičkim i profesionalnim standarima, poštujući smjernice OEBS-a za medije u ophođenju sa policijom – poručili su iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske su Udruženju “BH novinari” uputili i tekst člana 4. Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

U stavu jedan tog člana je navedeno da “ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica kazniće se novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana”.

U stavu dva je navedeno da “lice koje je upozoreno i kojem je izdato usmeno naređenje od ovlašćenog službenog lica da prestane sa ometanjem iz stava 1. ovog člana, a koje i dalje nastavi sa ometanjem, po hitnom postupku sprovešće se nadležnom sudu”.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru trebalo bi da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 16. aprila ove godine.

SRNA/RTRS