Iako još nije ozvaničeno, evidentno je da na političkoj sceni u Prijedoru postoji nova skupštinska većina.

Pokrenulo je to lavinu političkih dešavanja – od istupanja iz stranke DNS-ovih odbornika i formiranja nezavisnog kluba, pokretanja inicijative za smjenu predjsednika Skupštine pa sve do odgađanja martovskog zasjedanja lokalnog parlamenta.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, otkazao je zasjedanje 23. sjednice Supštine grada. Skupštini, koja je trebala biti održana 27. marta, predhodio je sastanak Milorada Dodika i Marka Pavića, kojem su prisustvovali i gradski organi ovih političkih subjekata.

– Tu smo usaglasili dalje korake na pokušaju definicije između SNSD-a i DNS-a i da se oni usaglase. Dat je rok od nekih 15-20 dana da se to uradi da bi se dalje nastavilo zajednički djelovati – kaže Đaković.

Do usaglašavanja stavova na lokalnom nivou do danas nije došlo, potvrđuje Đaković.

Martovska sjednica Skupštine grada Prijedora, zakazana je za 17. april. S obzirom na novi odnos snaga u lokalnom parlamentu, prijedorskla zasjedanja postaju sve zanimljivija.

Iako u SNSD-u kažu, da “zvanično” nova skupštinska većina ne postoji.

– U toj novoj skupštinskoj većini su se okupili ljudi koji imaju drugačije mišljenje o stanju u gradu od onog dosadašnje skupštinske većine – istakao je Dalibor Pavlović, šef odborničkog kluba SNSD-a u SG Prijedor.

U međuvremenu, problemi u lokalnom parlamentu kulminiraju. 20 odbornika pokrenulo je inicijativu za smjenu predsjendika Skupštine grada Prijedora, uz obrazloženje da svoju dužnost ne obavlja u skladu sa Statutom i Poslovnikom.

– Kako god da bude, moram da kažem da je Sead Јakupović do sada radio ovaj poso korektno, pošteno, odgovorno – kategoričan je upravo Sead Јakupović, predsjednik SG Prijedora.

Јakupovićevu smjenu podržavaju odbornici SNSD-a, SDA, DF-a, PDP-a i pet nezavisnih odbornika.

SDS po ovom pitanju za sada podijeljen, a DNS protiv.

– Što se tiče odborničkog kluba DNS-a, mi nismo nezadovoljni radom Јakupovića i ne vidim argumente u zahtjevu za njegovu smjenu – potvrđuje Valentina Sovilj, zamjenik šefa odborničkog kluba DNS-a u SG Prijedora.

Јovana Panić, šef odborničkog kluba SDS-a, istakla je da su imali sastanak kluba odbornika gdje su bili jednoglasni u stavovima i zaključcima da ne trebaju još potpisivati te da joj nije jasno iz kojih razloga je gospodin Stijepić istupio s takvim zahtjevom.

A dok Stijepić svoj istup ne želi da komentariše, čeka se odluka ostatka SDS-ovih odbornika.

Јedno je sigurno, s obzirom na broj tačaka dnevnog reda, prijedorske odbornike očekuje maratonsko zasjedanje.

RTRS