Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da Kosovo i njegovi lideri služe Zapadu kako bi se uticalo na Srbiju, smanjio njen uticaj i uloga na Balkanu, i istisnula Rusija iz regiona.

Galijašević je u intervjuu za moskvski list “Rosijskaja gazeta” rekao da su Vašington i Brisel bili zainteresovani za to da na vlast na Kosovu dođu kontroverzni političari, poput Ramuša Haradinaja, koji bi mogli da pomognu Zapadu upravo u ostvarivanju tog cilja – da utiče na Srbiju i da istisnu Rusiju iz regiona.

– Zapadne vlade su partner i saučesnici zločina OVK i njihovih komandanata, kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Oni su zajedno realizovali “projekat Kosovo”, koji je predviđa progon Srba, nasilno stvaranje kvazidržave i institucija vlasti, a što bi bilo pokriće za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i oružjem, mobilizaciju džihadista za učešće u geopolitički osmišljenim ratovima u muslimanskom svetu i svrgavanje režima – konstatuje Galijašević.

Pri tome je Zapad kolektivno “zatvarao oči” na trgovinu ljudskim organima, a sada još mirnije reaguju na njihovu ratnu retoriku, navodi on.

Prema mišljenju Galijaševića, “Zapad, a prije svega Njemačka i SAD, namjeravaju da iskoriste Haradinaja za sopstvene interese”.

– A šta je to zbog čega bi on njima bio uopšte vrijedan? Samo učešće u međuetničkim sukobima koji oni planiraju, sa ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i da se ugrozi njena teritorijalna cjelovitost – kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva “državnost” Kosova, kao i da se ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra Galijašević.

Tanjug