Ko u BiH štiti ratne zločince od pravde!? Revidirana strategija, koja podrazumijeva da se predmeti ratnih zločina procesuiraju do kraja 2023. godine, od jula prošle godine “skrivena” je u Savjetu ministara. Prethodno, duže od godinu je usaglašavana od strane predstavnika ministarstava pravde entiteta, Brčko distrikta i BiH, Ministarstva bezbjednosti, pravosuđa svih nivoa… I kao usaglašena dobila je bezrezervnu podršku međunarodnih zvaničnika.

Јoš neusvojena od strane bh. ministara, postala je predmetom skrivenih namjera. A staroj strategiji, rokovi odavno nevažeći. Serijska sarajevska projektovana mitomanija o jedinim – bošnjačkim žrtvama rata, ponovo je na djelu!

Dugu godinu “eksperti” razni, revnosno su ispisivali stranice, “vagali” svaku riječ, usaglašavali i saglasnosti pribavljali – a onda arhimedovski uskliknuli “Eureka”!

Revidirana strategija bila je spremna za svoj ministarsko – parlamentarni put! U njoj, kao krajnji rok za kažnjavanje svih zločinaca  kraj 2023. godine. I prvi put predviđene kazne za nerad i selektivnost tužilaca i sudija! I nadzorno tijelo, kao “osigurač” neslektivnosti, u kojem bi bila i dva predstavnika Srpske! I prebacivanje nižim pravosudnim instancama 200 manje složenih predmeta, kako bi se, rasterećeno, bh. pravosuđe pozabavilo kompleksnijim! I bili su zadovoljni svi bh. pravdoljupci. Ali nakratko!

Početkom jula prošle godine, kada se dokument napokon našao pred bh. ministrima, ironično ali, dugo najavljivanu “vladvinu prava” za sve žrtve rata, spriječila je upravo prva bh. “zaštitnica” ljudskih prava – Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Svojim “sabranim djelima” u projektovanom joj stranačkom diskursu, pridodala je i “skidanjem” dokumenta sa dnevnog reda ministarske sjednice.

– Predsjedništvo BiH trebalo je da odlučuje o deklaracijama vezano za ratne zločine i rekla sam bilo bi jako dobro kada bi imali i jasan politički stav po ovom pitanju – govorila je ona tada.

Predsjedništvo odavno već odlučilo! U međuvremenu i sastav izmijenilo! No, strateški planovi i ciljevi kažnjavanja ratnih zločinaca i dalje stopirani! Promijenjen je samo “stoper”! Partijsku koleginicu, u projektovanom diskursu, zamijenio je “zaboravni” i autohvalospijevima nadareni Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

– Usvojili smo sve tražene strategije. Smatram da potpuna depolitizacija i nezavisnost pravosuđa je ključni i najvažniji instrument – navodi Zvizdić.

“Zaborvio” je međutim “zaboravni” Zvizdić da je Revidiranu strategiju svojevremeno i sam tražio. “Tražili” je i nosioci pravosudnih funkcija, međunarodni zvaničnici – od uglavnom mu, omiljenih tumača Američke ambasade, OHR-a, OEBS-a…!

Za ubrzanim kažnjavanjem ratnih zločinaca vapile su žrtve rata i porodice! Prvobitno sve, no, onda su se bošnjačke, gle čuda, predomislile! I pisale “stoperima”! Tražile da baš, oni “dorade” Strategiju, kako ne bi, po omiljenoj im floskuli “bile izjednačene žrtve i agresor” ! Da, između ostalog, po njihovim mjerilima, budu sačinjene liste prioriteta u kažnjavanju zločinaca. I onda je dokument negdje “nestao” sa ministarskog “radara”!

– Ne znam. Јednostavno odgovor zaista ne znam, i da imam bilo koju informaciju o tome podijelio bih je sa vama – naveo je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM u tehničkom mandatu.

I dok srpski ministri inertno posmatraju “igranku” oko kažnjavanja ratnih zločinaca, srpske žrtve i udruženja pitaju da li to “stoperi” od kazne štite zločince! A od odgovornosti “probirljive” tužioce i sudije, među njima i one sa sumnjivom ratnom prošlošću.

– Oni žele da zaštite nosioce pravosudnih funkcija, jer rade isključivo selektivno, a prethodnom strategijom nije bila predviđena odgovornost za nesprovođenje strateških ciljeva i strateških mjera – naglasio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nosioci bh. pravosudnih funkcija upozoravaju, ne bude li, uskoro strateškog osnova za transfer manje složenih predmeta nižim pravosudnim instancama, neće biti ispoštovan zadati – krajnji rok za kažnjavanje svih zločinaca.

– To predstavlja apsurd i potpuni izostanak odgovornosti izvršne vlasti u onom dijelu u kojem zavisi procesuiranje ratnih zločina. Ne postoji nijedan razlog da se ta strategija ne usvoji – kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Ratni zločini ne zastarijevaju. No, iz MUP-a Srpske, koji je prethodnih godina bh. Tužilaštvu dostavio na desetine hiljada dokaza o zločinima nad Srbima, a dokazani zločinci i dalje slobodom “ogrnuti”, upozoravaju i na biološki “sat” i žrtava i njihovih dželata.

– Osnovna stvar kod ovih svih strategija jeste da su one zakasnile. Zakasnile su prije svega jer mnoge žrtve, posebno srpske nacionalnosti, nisu među živima, a takođe zakasnile su jer većina izvršilaca tih KD već su napustili ovu zemlju, pomrli su, ili su mnogi od njih teško bolesni ili su već u poznim godinama – zaključio je Simo Tuševljak, inspektor u Odjeljenju za ratne zločine MUP-a Republike Srpske.

Gotvo četvrt vijeka nakon rata, u bh. pravosuđu, prema raznim evidencijama, “čeka” oko više od 500 neriješenih predmeta sa oko 4.500 nekažnjenih a poznatih počinilaca! Hoće li srpski zvaničnici i dalje ćutati u gradu – nekažnjenom stratištu za Srbe!? Dok “stoperi” u duhu projektovane sarajevske pravde, čekaju da biologija učini svoje!

RTRS