Uprava za indirektno oporezivanje će od 15. maja krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH, pa pozivaju sve poreske obveznike iz pomenute oblasti da u narednom periodu još jednom prekontrolišu svoje prethodno predate PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu.

Ukoliko otkriju neke greške, pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola, saopštili su iz UIO.

Objašnjavaju da su razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

– Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH, posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnošću. Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 odsto – kažu u UIO.

U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 odsto od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini.

Najveći broj obveznika pripada segmentu između 100.000 i 500.000 KM prijavljenog prometa u PDV prijavi, a zatim obveznici koji imaju promet između 50.000 i 100.000 KM, dok obveznici s prometom ispod 50.000 KM, čine oko 30 odsto ukupnog broja obveznika registrovanih za predmetnu djelatnost.

Srpskainfo