Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” trenutno realizuje 13 projekata ukupne vrijednosti 2,8 miliona KM u čijem finansiranju učestvuje i Evropska unija /EU/.
Od 2010. do 2017. ova agencija kandidovala je 195 projekata ukupne vrijednosti 51,4 milion KM, od čega je odobreno njih 75, ukupne vrijednosti 7,7 miliona KM.

Goran Rodić iz ove agencije rekao je da su u svim ovim projektima mladi obavezna ciljna grupa, ističući da je njihov značaj rastući u kontekstu globalnih kretanja, navodeći podatak da je 30 odsto mladih u Prijedoru, starosti do 30 godina, nezaposleno.

“Program `Erazmus Plus` obuhvata sve evropske i međunarodne programe, mreže, platforme i inicijative EU u području obrazovanja, obuke, mladih i sporta. Namijenjen je učenicima, studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju na svim nivoima obrazovanja, mladima između 13 i 30 godina, pojedincima, osoblju i članovima organizacijama koje rade sa mladima, sportskim radnicima, volonterima i sportistima”, podsjetio je Rodić.

On je istakao da su ključne aktivnosti ovog prorgama mobilnost pojedinaca u svrhu učenja, saradnja za inovacije, razmjena dobre prakse i podrška reformi politika.

Govoreći o ulozi mladih u razvojnim procesima, on je najavio da će u ovom mjesecu u Agenciji biti otvoren prvi ko-vorking prostor koji će, takođe, mladima pružiti nove mogućnosti.

“Grad Prijedor je vlasnik prostora koji je za ovu svrhu dat Agenciji `Preda-PD` na upravljanje. Već imamo grupu mladih koja se okupila oko platforme za razvoj kreativnih industrija”, dodao je Rodić.

Rodić je naveo da će u tom prostoru korisncima biti dostupne inkubacijske, odnosno akceleracijske usluge, podrška za startap biznise, oprema za 3D /tri-de/ štampanje, obradu audio i video sadržaja, edukacije u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i programiranja, te umrežavanje.