U manastiru Rmanj u Martin Brodu održan je tradicionalni Blagovještenjski sabor. U Rmanj su, iz petrovačkog Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, prenesene mošti Svetog Vukosava Kulenvakufskog. Litiji i svetoj liturgiji prisustvovali su brojni vjernici.

Mošti Svetog sveštenomučenika Vukosava Kulenvakufskog, koga su za vrijeme Drugog svjetskog rata zajedno sa cijelom porodicom zvjerski mučile i ubile ustaše u Kulen Vakufu, gdje je služio kao sveštenik, od danas počivaju u manastiru Rmanj. Njegovim moštima, nakon litije i dočeka, poklonili su se brojni vjernici i poštovaoci

.

– Ono što me ohrabruje jeste da se danas više niko ne sjeća ko je ubio Vukosava, ali je Vukosav ušao u istoriju, i sad, i u vijek i vijekova – kaže Hamdija Lipovača, dobitnik Ordena Svetog Save.

Svetoj Blagovještenjskoj liturgiji u manastiru Rmanj, koji ove godine proslavlja 21. godišnju obnove, prisustvovali su Srbi iz svih dijelova Krajine.

– Manastir Rmanj praktično povezuje ljude iz svih zapadnokrajiških opština. Dolazimo kod manastira, ne baš često, mogli bi i češće – priča Tihomir Ivić iz Šipova.

U manastiru je nedavno izgrađena nova gostoprimnica, a osveštan je i živopis na manastirskoj zimskoj kapeli posvećenoj Svetom Јovanu Zlatoustom.

– Radujemo se svakom čovjeku koji dolazi u ovu svetu porodicu, i evo, ona sve više zaživljava, i kao što smo uvijek govorili, stub je za pravoslavne Srbe ovdje u zapadnoj Krajini – rekao je Serafim, iguman manastira Rmanj.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da posebno raduje održavanje tradicionalnog 21. Sabora, koji simbolizuje obnovu i povratak na ove prostore.

– Želimo svima srećan i blagosloven praznik, a ovoj svetoj porodici da i dalje istrajava i bude na braniku svoje vjere, čuvar istinske vjere i srpskog bića na ovim prostorima – ističe episkop Sergije.

Ipak, Manastir Rmanj i jedino je mjesto okupljanja Srba povratnika u Martin Brod. Njih oko stotinu, uglavnom starih i nemoćnih, žive teško, uglavnom od skromnih penzija i poljoprivrede.

– Nemamo mjesnu zajednicu, poštu. Za sve te usluge moramo plaćati prevoz do Bihaća. Imali smo nekad prevoz, sada ni njega nemamo – podsjeća Bogdan Reljić iz Martin Broda.

Iako su prirodne ljepote Martin Broda nadaleko poznate i posjećene tokom turističke sezone, lokalno stanovništvo, kako ističe, od svega toga nema velike koristi.

RTRS