Odluku da se uništi Јugoslavija zvanično je donio Vašington još 1974. godine, u vrijeme Ričarda Niksona, a krvavi dio posla su obavile zapadne obavještajne agencije na čelu sa CIA.

Govori ovako, u intervjuu za Novosti, profesor Majkl Čosudovski, osnivač uglednog Centra za istraživanje globalizacije “Global research”. Geopolitičar koji živi i stvara u Kanadi, rođeni Švajcarac sa jevrejskim i ruskim korjenima, otkriva da je nekoliko godina kasnije, 1981, Reganova administracija razradila dokument u kom stoji da Јugoslavija treba da se demontira, i to iz ekonomskih razloga:

– Tadašnji moćnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su procijenili da im ne treba uspješna socijalistička zemlja kao primjer da tržišna privreda uspijeva i u socijalizmu. Zato je u vašoj zemlji ekonomska kriza napravljena 1981, dok je 1989. i 1990. doživela ekspanziju. Nacionalizmi su došli u isto vrijeme, i tu su zapadne obavještajne agencije imale presudnu ulogu, pa su vešto iskoristile neraščišćene račune iz Prvog i Drugog svjetskog rata između dva najveća naroda u SFRЈ – rekao je on.

U ratnom sukobu koji je uslijedio, glavnu riječ su vodili stranci, koji su, tvrdite, trasirali put tzv. pobjednicima?

– Srbi su najveći i jedini državotvorni narod Balkana koji zna šta je država. Tzv. pobjednici u tim ratovima nemaju čime da se hvale, jer nisu oni vojno trijumfovali. U Hrvatskoj, od “Medačkog džepa” do “Oluje”, komandovali su američki generali, okupljeni oko privatne vojne kompanije MPRI, a sa hrvatskom vojskom je sadejstvovao NATO. U BiH je Zapadna vojna alijansa imala ogromnu pomoć obavještajnih službi islamskih država, bogatih naftom. Na Kosovu je većinu prljavog posla odradio NATO, a islamisti nešto manje.

Saradnja Amerikanaca i iranskog faktora u BiH je posebna priča?

– U američkom Kongresu Republikanci su vodili istragu protiv Klintonove administracije nedugo poslije afere “Levinski”. Rezultati istrage nazvane “Afera Iran-Bosna”, ukazuju na to da je politiku SAD u BiH lično odobrio Bil Klinton na prijedlog Entonija Lejka, tadašnjeg šefa američke krovne obavještajne agencije (NSA). Glavni operativac strategije na terenu je bio ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, koji je bio zaslužan za jačanje iranskog uticaja u BiH. Galbrajt je iz Hrvatske, preko Šefka Omerbašića, prvog imama u Zagrebu, modifikovao islamski vojni faktor u BiH.

Kada je 1997. završena istraga u Kongresu SAD, šta se dogodilo?

– Predstavnički dom Kongresa je podnio krivičnu prijavu protiv Lejka i Galbrajta, ali je sve zaustavljeno. Ispostavilo se da nisu samo demokrate u administraciji šurovale sa teroristima, već i republikanci. Sve je zataškano.

Govorite o tzv. nezavisnosti Kosova kao o “nonsens konceptu”?

– Tamo na vlasti nema nikog ko nije kriminalac. Užasavam se od pomisli da sebi moram da personalizujem tzv. junake kosovske države, od Tačija, preko britanskog generala Džeksona, do Bernara Kušnera.

Sud u Hagu je, uprkos svemu, napravio sliku rata prema kojoj su Srbi glavni krivci za sve?

– O Haškom tribunalu mislim sve najgore. Zato i citiram dokumenta relevantnih izvora prema kojima su najstrašnije zločine u BiH počinili islamisti, sa punom podrškom Zapada.

Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević vas je zvao da mu budete prvi svjedok odbrane na sudu u Hagu?

– On je moje knjige o islamskom terorizmu, Al kaidi i povezanosti zapadnih sila sa islamskim fanaticima, nazivao “pištolj koji se dimi” i koristio je njihove dijelove u svojoj odbrani. Pristao sam da budem svjedok odbrane, ali nisam izašao na sud jer sam bio protiv Miloševićeve ideje da se sam brani. On je nesumnjivo bio pametan čovek, ali u sudnici su mu bili potrebni advokati.

PLAĆENIKE PREDVODILI OFICIRI SAD

Čosudovski kaže da je tokom ratnih devedesetih na strani Hrvata ratovala plaćenička privatna vojna kompanija MPRI, sastavljena od bivših visokih oficira američkih oružanih snaga.

– Ista kompanija je tokom rata u BiH imala pomoć Al kaide i Iranske obavještajne službe i borila se na strani muslimana. Udruženi, ponovo su protiv Srba djelovali nekoliko godina kasnije, 1999. godine na Kosovu i Metohiji – kategoričan je prof. Čosudovski.

MEDALjA

Kanadski profesor Majkl Čosudovski odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge, 2013. godine, povodom Dana državnosti Srbije, odlukom tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Večernje novosti