Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru tokom kojeg će više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviti proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja.

Dodik je u obraćanju gostima rekao da se od Kine, koja je zemlja partner Sajma, može naučiti kako napraviti ekonomski uzlet.

– Srbija ima jak uzlet takođe i isto može služiti kao primjer. Sajam nije samo susret privreda, već i susret kultura – poručio je Dodik.

On je poželio uspjeh svim izlagačima i dobre poslovne aranžmane.

– Želim da ohrabrim partnere da se ubuduće okupe na ovako važnom događaju – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prepoznao potencijale sajma i došao da ohrabri regionalnu saradnju.

Potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine Džang Šenfeng izjavio je, danas u Mostaru, da su ekonomije BiH i Kine komplementarne.

– Postoji veliki potencijal i prostor za saradnju dvije zemlje u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, energetika, saobraćaj – naveo je Šehfeng.

Obraćajući se u ime kineske Vlade, Šefeng je rekao da je Kina spremna da dalje unapređuje dvosmjernu saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, odnosno da se poveća spoljnotrgovinska razmjena u oba pravca kako bi se obezbijedilo više blagostanja svim narodima.

On je rekao da će se na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, na kojem je Kina zemlja parner, predstaviti 50 kineskih kompanije, ali i mala i srednja preduzeća ove istočne zemlje.

Otvaranju Sajma prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Mostar: Međunarodni sajam privrede - otvaranje (Foto: RTRS)

Mostar: Međunarodni sajam privrede – otvaranje (Foto: RTRS)

Sajam će trajati do subote, 13. aprila, do kada je predviđeno održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

Mostar: Međunarodni sajam privrede - otvaranje (Foto: RTRS)

Mostar: Međunarodni sajam privrede – otvaranje (Foto: RTRS)

Privredna društva iz Republike Srpske predstaviće se na zajedničkom štandu na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Na zajedničkom štandu površine 100 metara kvadratnih predstaviće se osam privrednih društava, dok će više od 80 kompanija iz svih sektora privrede biti predstavljeno putem kataloga, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

U okviru manifestacije, Privredna komora će promovisati i međunarodne projekte podrške, Evropsku mrežu preduzetništva, projekat sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, kao i projekat jačanje procesa intelektualne svojine i tehnološkog transfera u sektorima zelene mobilnosti.

Organizator nastupa privrednika iz Srpske je Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

I privrednici iz Srbije učestvovaće na Sajmu u Mostaru na nacionalnom štandu Srbije koji organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Planirano je da danas na Sajmu privrede u Mostaru BH telekom i Hrvatske telekomunikacije eksperimentalno pustiti 4G signal.

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posjetilaca najznačajnija je sajamska manifestacija u BiH.

RTRS