Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji uopšte nepovoljan, istakao da se donose odluke protiv srpskog naroda, a da veće prisustvo Srbije i Republike Srpske govori o tome da vode računa o svim segmentima života svojih građana.

– Ukupan položaj srpskog naroda u Federaciji BiH je složen, posebno imajući u vidu da im se negira konstitutivnost u nekim kantonima, iako to predviđa Ustav. Donose se odluke protiv Srba – ukazao je Dodik novinarima, nakon što je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru.

Dodik je izjavio da Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ima nesumnjiv značaj za Srbe na prostoru BiH, i podsjetio da je hram bio brutalno srušen što je bila poruka da Srbi tu nemaju šta da traže.

– Imamo šta da tražimo ovdje. Ta okupljanja oko važne stavri kao što je ova predstavlja naše opredijeljenje da našu istoriju i kulturu ne predajemo tako lako zaboravu kako neki drugi misle – rekao je Dodik.

Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru da je taj hram važan za cijli srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da se poštujemo međusobno.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Јugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

Dodik i Vučić obećali su da će biti uplaćeno 2,2 miliona evra za završetak radova na obnovi crkve od čega Srbija milion i po evra, a Republika Srpska 700.000.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i Republici Srpskoj, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

– Imamo čvrsta uvjerenja da će hram 2020. biti potpuno završen. Nama ostaje da, osim što volimo Boga, volimo sve ljude, svoje po vjeri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vjera. Time ćemo najbolje posvjedočiti da smo pravi hrišćani – rekao je vladika.

Njenu obnovu, odnosno ponovnu izgradnju na nekadašnjim temeljima finansiraju i Srpska i Srbija.

RTRS