Postoje informacije o ilegalnoj proizvodnji oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u Federaciji, iza čega stoji SDA – upozorio je u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodao je da će pitanje nekontrolisane namjenske proizvodnje, kao i sumnjive sastanke i popis vojno sposobnih Bošnjaka, morati “veoma brzo da se raščisti”.

U Sarajevu, za sada, o ovome ni riječi. Fokus javnosti usmjeravaju na osude najavljenog formiranje rezervnog sastava policije.

Aveti ratne prošlosti i razni poslijeratni “amaneti”, posljednjih godina, sve češće su “utočište” pronalazili u Sarajevu. Ovaj put, “centrala”, ima i svoje ogranke u Federaciji. U Mostaru su u posljednja tri mjeseca “izaslanici” SDA održali najmanje dva sastanka kojima su prisustovali predshednici mjesnih organizacija te partije iz hercegovačkog regiona, predstavnici SDA komisije za bezbjednost i obavještajne zajednice. Vrši se popis vojno sposobnih Bošnjaka, ali i onih koji nisu vojno obučeni, upozorava na raspoložive informacije, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Time tačno hoće da se napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili u toku rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke po njima eventualnosti – rekao je Dodik.

Ili “za ne daj Bože” kako prije samo godinu, svjesno ili nesvjesno “uskliku”lider SDA Bakir Izetbegović. Uz ratni poklič spominjao je tada dronove, pokretne haubice, raketne sisteme, transportere, puške, municiju… Modernizuje se i cvjeta proizvodnja u Igmanu iz Konjica, BNT-u iz Novog Travnika, goraždanskom Gineksu, bugojanskom Binasu, Vitezitu iz Viteza, te sarajevskim – Pretisu, Zraku, Remontnom zavodu.

Namjenskom industrijom upravljaju uglavnom Izetbegovićevi stranački puleni. Milionske poslove sklapaju sa Saudijskom Arabijom, Afganistanom, Amerikom…. No pretekne i za “ne daj Bože”, na bh. tlu. I dalje će, klicao je gorljivo tada Izetbegović. I to u povećanom kapacitetu. I nekontrolisanom, upozorava Dodik! I zbog nastavka uspostavljene prakse je, kaže, Izetbegoviću i njegovoj SDA stalo da postojeći Savjet ministara i u njemu podobni Srbi, što duže “traju”!

– Sada vidimo da postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama. Takve informacije dolaze kod nas. Tražimo da se provjere te informacije, da li je istina ili nije istina. Volio bih da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi – naveo je Dodik.

Umjesto argumentovanog obrazloženja, iz SDA šturo saopštenje – totalna besmislica – tvrde. Uz već floskularno i za sva dešavanja u BiH prilagodljivo im, spominjanje Miloševićevog “režima”, genocida, agresije…pravdanje je to pišu, najavljenog formiranja rezervnog sastava policije i “skretanje” pažnje sa Dodikove opstrukcije u formiranju Savjeta ministara.

Zaboravljaju, međutim revnosni kreatori stranačkog saopštenja, ali ne i javnost, da je poslije svakog razgovora o formiranju vlasti, upravo Izetbegović tražio još sedam dana, pa onda 10, pa još nekoliko….sam projektovao rokove za formiranje Savjeta ministara. I sam ih kršio tragajući za bošnjačkim privjeskom. Utrkujući se ko će jače da osudi najavljeni rezervni sastav policije Srpske, danima već “zaboravljaju” i da prebroje policajce u svom dvorištu.

– Od policijskih snaga na prostoru Srpske pokušava se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti ili zloupotrijebiti, zavisi kako ko gleda – smatra Ramiz Salkić lan Predsjedništva SDA i potpredsjednik Republike Srpske.

Ređali su se prethodnih dana sarajevski političari i razni analitičari, udruženja, povratnici u Srpsku…na transparentnost iz Srpske, insinuirali i “sveznajući” otkrivali razne namjere, prema vlastitim kriterijima, poredili sa zemljama regiona i uređenim evropskim …..Zabrinuti za imovinu u Srpskoj, za egzistenciju, čak i za živote! Spominjali rat i pozivali na reakciju omiljenih međunarodnih predstavnika. Baš kao onomad, kada je Srpska, nakon godina apstinencije, transparentno, najavila nabavku 2.500 pušaka.

– BiH sve treba osim oružja, pogotovo na ovakav način, da jedan entitet nabavlja, a drugi ostane po strani – govorio je ranije Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

No, i mimo proizvodnje “za ne daj Bože”, ispostavilo se tada da kantonalne policije, odvojeno i entitetska – federalna, imaju mnogo više dugih cijevi nego Srpska. I da kontinuirano i dalje nabavljaju, ali tajno!

Baš kao što se i nakon pod palicom SDA, projektovane afere “rezervni sastav” ispostavlja da Federacija ima skoro 4.000 policajaca više od Srpske. Ili 10.820 raznih kantonalnih i federalnih MUP-ovaca. Samo Sarajevo – gotovo kao pola Srpskog MUP-a, i to bez bh. policijskoh agencija koji u tom gradu stoluju. A neke od njih poput Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, sa teško narušenim nacionalnim balansom ima čak 54 odsto zaposlenih Bošnjaka, što je onomad potvrdila i kancelarija Ombudsmena BiH. Nije li zaista vrijeme da Izetbegović i njegovi emisari, javno, transparentno i iskreno pospreme svoje dvorište!? “Za daj Bože” svima u BiH.

RTRS