Stranka demokratske akcije na jučerašnjem sastanku s delegacijom SNSD predložila je da se osnuje još jedno ministarstvo u Savjetu ministara BiH, a kako bi se zadovoljili apetiti svih stranaka koje će biti nove većine.

Ovu informaciju potvrdio je medijima šef Kluba zastupnika SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, a koji je bio član delegacije SNSD na jučerašnjem sastanku.

– Slobodno neka SDA da DF jedno ministarstvo iz kvote Bošnjaka. Mi nemamo ništa protiv toga. Poštujemo odluku da SDA nosi reprezentaciju Bošnjaka na nivou institucija BiH, ali ne smiju da zadiru u ustavno pravo RS na tri ministra – rekao je Košarac.

On je rekao da SDA jeste predlagala osnivanje novog ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali da je to za SNSD neprihvatljivo.

– Informacija jeste tačna. Mi to ne prihvatamo jer to nije u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH. Praviti matematiku da bi tamo neki Bošnjak iz SDA ostao u Savjetu ministara BiH ili da neko iz reda Ostalih iz DF uđe u Savjet ministara BiH, a pri tome kršiti Ustav BiH, za to moraju tražiti druge partnere – kazao je Košarac.

On nije odgovorio na pitanje o kojem je ministarstvu riječ, nezvanično, SDA je predlagala osnivanje ministarstva poljoprivrede BiH.

SNSD traži ministarstva u Savjetu ministara BiH i predsjedavajućeg državne vlade dok SDA smatra kako SNSD treba dobiti dva ministarstva i predsjedavajućeg.

(Klix)