U organizaciji jevrejske, romske i srpske zajednice i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, u Јasenovcu je održana komemoracija povodom 74. godišnjice proboja logoraša.

Iz Јasenovca je danas poručeno da će sve dok Hrvatske vlasti ne priznaju da je NDH samostalna zločinačka tvorevina, postojati i dva datuma obilježavanja Dana proboja logoraša.

Zbog veličanja ustaštva u Hrvatskoj, ali istovremeno i umanjivanja zločina u Јasenovcu, organizatori današnjeg skupa odbili su da prisustvuju komemoraciji, koja je zakazana za nedjelju 14. aprila. Ni nakon 74. godine, sjećanja jasenovačkih logoraša nisu izblijedila.

– I danas se sjećam svake slike, od ulaska u sam logor, svjedočenja kako otimaju od majke malo dijete, nabijaju ga na nož i bacaju psima, ili kako bježim pred ustašama crnokošuljašima da me ne hvataju i  ne vode na ciglanu – prisjeća se strašnih scena Dobrila Kukolj, predsjednica Udruženja bivših logoraša Banjaluka.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS Hrvatska, poziva da Јasenovac konačno postane mjesto iskrenog saosjećanja prema žrtvama.

– Vrijeme je da Јasenovac, od nevoljnog mjesta komemoracije za značajan dio našeg društva i naše elite, postane mjesto iskrenog saosjećanja, iskrenog suočavanja sa strahotama koje je iza sebe ostavio zločinački režim kao što je bila ustaška NDH. Vrijeme je da u našem društvu nema simbola koje su nosili oni koji su ostavili iza sebe ovakvu strahotu kao što je Јasenovac – poručio je Pupovac.

RTRS