Prekidi veza, posao, putovanja… mnogo je razloga zbog kojih bi vaš seksualni život mogao da pati. Da li to treba da vas zabrinjava?

Možda niste na to pomišljali, ali “suva sezona” u krevetu može da utiče i na vaše zdravstveno stanje – na dobar i loš način.

NERVOZNI STE U POSLEDNJE VREME?
Seks ljudima služi i kao izduvni ventil, a jedno istraživanje (sprovedeno u Škotskoj) potvrdilo je da osobe koje nisu dugo praktikovale seks, osećaju veću nervozu pri javnom nastupu, za razliku od onih koji su imali barem jedan odnos u dve nedelje. Tokom seksa mozak otpušta hormone sreće, a jedan od njih je i endorfin koji podstiče opuštanje, smatraju autori istraživanja.

MUŠKARCI, SPREČITE RAZVOJ RAKA PROSTATE
Često ejakuliranje, pogotovo u 20-im može da smanji rizik razvoja raka prostate u kasnijim godinama, objavili su australijski naučnici. Muškarci koji ejakuliraju pet ili više puta nedeljno u 20-im, smanjuju svoj rizik od raka prostate za trećinu. To je dobra vest za sve mladiće koji su još uvek uvereni kako je masturbacija štetna za zdravlje penisa. Što više izbacivanja sperme – to manja šansa za rak prostate!

BEZ SEKSA VAM PRETE BAKTERIJE I VIRUSI
Dobar seks osigurava zavidno fizičko zdravlje. Stručnjaci kažu: vodite ljubav jednom ili dvaput nedeljno. Na taj način se povećava količina antitela pod nazivom imunoglobulin A. Ta antitela mogu da vas zaštite od prehlada i drugih infekcija. To potvrđuje i studija u kojoj je učestvovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav – jednom ili dvaput nedeljno – imali su viši nivo imunoglobulina A, od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom nedeljno.

GUBITE VERU U ODNOS S PARTNEROM?
Veza bez seksa može da dovede do nesuglasica u odnosu ili će barem pobuditi sumnju u kvalitet veze. Takođe, ukoliko partner odbija da vodi ljubav, javljaju se nisko samopouzdanje i sumnja u partnerovu vernost.

VEĆI RIZIK OD RAZVOJA SRČANIH OBOLJENJA
Novije istraživanje sprovedeno na Institutu “New England” u Masačusetsu pokazalo je da su muškarci koji upražnjavaju seks dva puta nedeljno, suočeni s 45 odsto nižim rizikom od razvijanja srčanih bolesti nego oni koji vode ljubav jednom mesečno ili manje.

Izvor: Ordinacija.hr