Kako smo počeli, uskoro će biti lakše pobrojati institucije BiH koje normalno rade, nego one koje su u blokadi. Kada vase neko pita, biće lakše reći da je blokirana cijela Bosna.

Ova zemlja je godinama poznata kao vozilo kome odlično rade kočnice, ali gas nikako ne prima. Međutim, taj sindrom je nakon posljednjih opštih izbora čini se dostigao vrhunac, jer po prvi put imamo otvorenu prijetnju jednog člana Predsjedništva BiH da će se povući.

To se zbog očekivanih pritisaka, nedostka hrabrosti i ogromne ljubavi prema sarajevskim foteljama vjerovatno neće desiti, ali je i bez toga Predsjedništvo u paralizi. Savjet ministara je „tehnički“, akreditacija univerziteta je ušla u sferu „terorizma“, zajednička kompanija „Elektroprenos“ opet ne ulaže pare u mrežu, a Parlamentarna skupština slika je i prilika u kojoj se BiH trenutno nalazi. Svi uzimaju platu, a niko odgovornost.

Ako država može da funkcioniše bez uvažavanja stavova Srba, zašto juče nije održana sjednica Predstavničkog doma? Nije jer ne može.

Da, blokada institucija BiH jeste posljedica međusobnih političkih ucjena sa sve tri pobjedničke strane. Izetbegović ne da formiranje Savjeta ministara dok Dodik ne prihvati MAP, a Dodik ne da konstituisanje parlamenta dok Bakir ne popusti oko Savjeta ministara. Još kada Čović uleti sa Izbornim zakonom, Vladom FBiH, Herceg – Bosnom i hrvatskom televizijom, ručna kočnica nam ne gine.

Međutim, nisu svi u ovoj priči u istoj poziciji. Vitalne funkcije Republike Srpske bez problema mogu bez Sarajeva, vjerovatno mogu i hrvatski kantoni. Jedini kojima je navodno stalo da BiH funkcioniše u Bošnjaci, njihovi izborni pobjednici.

Da li je moguće da Izetbegović to ne vidi, da li zaista vjeruje da može na natura volju Srbima i Hrvatima? Vlast će prije ili kasnije biti formirana, ali je sa svakim naguravanjem Bosne sve manje. Ako Bakir želi da je sačuva prestaće se ponašati kao da je zemlja samo njegova. Nije u poziciji da ucjenjuje.

Osim ako potajno ne radi na vlastitoj „fildžan državi“ u kojoj bi bio sam svoj gazda.

Srpskainfo