Tri državljanina BiH koja je preksinoć Njemačke deportovala iz Dizeldorfa zbog sumnje da su povezani su terorističkim djelovanjem i Islamskom državom (ISIL) ispitana su odmah u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon čega su pušteni na slobodu.

Prema informacijama “Avaza”, riječ je o dvojici braće rođene u Njemačkoj, čiji su roditelji iz Maglaja. Jedan ima 25 godina, a drugi je godinu mlađi. Njihova imena nisu saopštena iz bezbjednosnih razloga i zbog istrage koja je još u toku. Saznaje se da je riječ o braći Halilović.

Treća protjerana osoba rođena je u Doboju i ima 29 godina. Sva su  trojica pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Dvojica braće navodno su ranije posjećivala maglajsko vehabijsko selo Ošve, zbog čega su i sumnjivi bezbjednosnim agencijama Njemačke.

Ni SIPA ni Tužilaštvo BiH za sada nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Njemačke saopštile da su trojica državljana Bih osumnjičena za planiranje napada u ime terorističke organizacije Islamska država.

Policija ih je klasifikovala kao prijetnju za bezbjednost. Ovu informaciju prvi je, pozivajući se na policijske izvore, objavio ugledni njemački list Bild.

Potvrdili u resornom ministarstvu

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH juče je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, državljani BiH vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

– Daljnje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH – rečeno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali

Iz Tužilaštva BiH juče su nisu oglašavali. Iako su trojici državljana BiH na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagovali.

Nezvanično Avaz saznaje da je šef Odjeljenja za terorizam pri Tužilaštvu BiH Ćazim Hasanspahić upoznat s ovim slučajem.