Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da su na području Krajine 1995. godine počinjeni masovni zločini i etničko čišćenje i da očekuje osuđujuću presudu za generala Atifa Dudakovića i 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Kojić je rekao da će Centar pratiti sudski postupak i ukazivati na zakonske anomalije ukoliko se pojave kao u prethodnim postupcima, među kojima je i onaj Naseru Oriću.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju desio se strašan zločin i jedina pravedna kazna za Dudakovića bila bi dugotrajni zatvor.

“Počinjeni su masovni zločini i na tom području se radilo o klasičnom etničkom čišćenju”, istakao je Kojić.

On je istakao da, uprkos tome što postoji opšte nepovjerenje iz Republike Srpske prema Sudu BiH kada je riječ o ranijim presudama, ima veliko povjerenje prema postupajućem tužiocu, jer je Centar gotovo dvije godine sarađivao sa njim u istrazi tog slučaja.

Pred Sudom BiH sutra počinje suđenje Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Tužilaštvo BiH ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu, kao i za uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optužnica protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH odnosi se na zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i na ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

SRNA/ATV