Slavko Pantić iz Oštre Luke sve oduševljava vitalnošću i voljom za životom. Svakodnevno uz reku Sanu rekreativno istrči po nekoliko kilometara

STAROST ne određuju godine, već duh, govori Slavko Pantić (93) iz Usoraca kod Oštre Luke (nastale od jednog dela nekadašnje opštine Sanski Most, u Republici Srpskoj), koji svoje komšije i poznanike oduševljala vitalnošću i voljom za životom. Iako je u desetoj deceniji života, svakodnevno rekreativno istrči po nekoliko kilometara i – još uvek je aktivan vozač, i vozi automobil bez naočara!

Njegov dan izgleda ovako: porani, istrči koji kilometar, zdravo doručkuje, pa onda obavlja automobilom sve što treba za domaćinstvo, pre svega za sebe i suprugu, ali i za druge članove porodice.

– Ja lagano trčim, najčešće uz reku Sanu, i to mi prija. Trčim gotovo svaki dan, a trčaću dok god me noge nose – s osmehom priča vremešni Slavko, kojem na prvi pogled niko ne bi dao godine koje ima.

VOZAČKU dozvolu ima duže od pola veka. Svakodnevno, za volanom pređe po nekoliko kilometara.

– Idem gde god zatreba, do Oštre Luke i Prijedora, retko vozim dalje, ali ni to mi ne bi bilo problem. Retko me zaustavi policija, jer se pridržavam propisa i najbrže vozim 80 kilometara na sat. Ipak, kada vide da sam 1926. godište, uvek me pitaju: “Ko vam je dao dozvolu?”, ali ja sam je uredno dobio, prošao sve lekarske preglede i potpuno sam sposoban da vozim – priča Slavko.

Ovaj vitalni penzionisani lugar omiljen je među meštanima. Svako voli da ga sretne i s njim popriča, upita ga za savet.

Slavko Pantić svakodnevno trči

– Biti aktivan je pola zdravlja. Ako čovek kada ode u penziju, legne u krevet i zatvori se u svoja četiri zida, on je gotov, a ja to nisam hteo. Uvek moraš nešto da radiš, pre svega da se krećeš – savetuje Slavko.

Kaže da rakiju nije probao više od pet decenija, a konzumacija belog luka, obavezna je i presudna za zdravlje.

– Od kada sam počeo jesti beli luk, stabilizovao mi se pritisak. Najviše volim da jedem puru (kačamak) s mlekom – ima recept za zdrav život Slavko Pantić, 93-godišnjak kome bi mogli da pozavide i mnogo mlađi od njega.

Novosti.rs