Beograd, 3. aprila 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Dogovor Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije o zajedničkoj izgradnji Memorijalnog kompleksa uključujući spomenik žrtvama NDH-a u Donjoj Gradini dočekan je u Potkozarju sa velikim odobravanjem.

Malobrojni preživjeli logoraši te potomci stradalih u ustaškom logoru Jasenovac, u čijem sastavu je bila Donja Gradina, smatraju da je dogovor Dodika i Vučića veoma važan.

– Davno je trebalo urediti Donju Gradinu, izgraditi spomenik sužnjima koji su ubijeni u Jasenovcu a ovdje strpani u jame, u nepregledna grobna polja – rekao  je Boro Prpoš, preživeli logoraš iz sela Sovjak.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ilija Ivanović i Boro Prpoš

– Prošlo je više od sedamdeset godina od tih događaja koji su zgrozili svijet, ukazali na razmjere zla, na fašizam koji se i sada budi u našem komšiluku – smatraju predstavnici romskih udruženja iz Republike Srpske koji su nedavno položili vijence na humke u Donjoj Gradini, u kojima je 40.000  njihovih sunarodnika. Žalosno je što Donjoj Gradini i Jasenovcu prije nije ukazana počast, data važnost koju zaslužuje 700.000 umorenih Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista, pričaju malobrojni mještani Donje Gradine, sela na ušču Une u Savu, koje “Topola užasa” podsjeća na ustaška zvjerstva tokom Drugog svetskog rata.

Perica Bundalo, poslanik u NS RS iz Kozarske Dubice kaže da je republički parlament usvojio idejno rješenje spomen-kompleksa Donja Gradina.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– U dubičkoj i drugim potkozarskim opšinama odavno se insistira na izgradnji spomenika, a dogovor Dodika i Vučića nesumnjivo će ubrzati ovaj proces. To je ohrabrujuće jer svi u Potkozarju odavno priželjkuju adekvatniji ambijent u Donjoj Gradini za svoje zvjerski umorene pretke, za utvđivanje istorijskih činjenica, za istinu – poručio je Bundalo.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške ukazuje na spisak od 4.500 djece do 12 godina sa ovog područja koja su ubijena u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jablancu i drugim logortima NDH-a.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

-Zbog te djece potrebno je izgraditi spomenik da se njihova imena, njihova žrtva nakon koje su opustjela mnoga sela, ne zaboravi – kaže Adžić.

Podsjećamo, Milorad Dodik je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem rekao da će izgradnja Memorijalnog kompleksa biti zajednički projekat Srbije i Republike Srpske.

 Želimo da to bude mesto odakle će se poslati poruke mira, ali i mjesto koje poručuje da nikada ne treba da se zaborave žrtve – istakao je Dodik.

Svjedok užasa

Ilija Ivanović, (93) iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške, profesor u penziji i jedini živi učesnik proboja jasenovačkog logora aprila 1945. godine izjavio je da fašizam i ustaštvo još nisu poraženi a da se žrtve, posebno srpske stalno umanjuju i omalovažavaju. -Mi trpimo posljedice zamijenjenih uloga, gdje su žrtve proglašene ubicama a zločinci dobrotvorima. Ja sam dospio u logor sa 13 godina, bio sam dijete kao i hiljade drugih mojih vršnjaka. Nikome ništa nismo loše uradili a vlasti NDH-a masovno su ubijali djecu i bacali u Savu.

Srpskainfo