Nakon tri godine, Slavko Mršević, mladić sa blažim oblikom autizma, ponovo je u školskoj klupi i u svom razredu, u Srednjoškolskom centru u Rudom.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske, Natalija Trivić, prošlog petka poništila je ranije odluke, a Slavku će sada biti omogućeno polaganje razreda i nastavak školovanja.

Slavkova želja je ispunjena, s prijateljima s kojima je pohađao i uspješno završio osnovnu, a potom upisao srednju školu, moći će i na maturu.

– Ovo je jedan konkretan potez i već danas je dao rezultate. Slavko se danas osjeća srećno. Јutros je bio uplašen, kako koji čas i dan odmiče nadam se biće sve bolje – priča Slavkov otac Nenad.

Da li je, ko je, i zašto, prije gotovo tri godine ovom mladiću učinio nepravdu – reći će sudovi.

Ministarka kaže, škola je i do sada postupala u skladu sa zakonom koji propisuje da se djeci sa posebnim potrebama omogići trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

– Znate da smo poništili ptrethodnu odluku Školskog odbora. Došli do rješenja tako da baš u vandrednim situacijama ministar ima mogućnost da donese odluku u najboljem interesu djeteta u zavisnosti od situacije koja to nalaže -pojasnila je Trivićeva.

Aktuelnom direktoru SŠC Rudo nije poznato kako je njegovom prethodniku i nastavnom osoblju promaklo da Slavkovo stanje zahtijeva posebna prava, ali i obaveze škole i nastavnog osoblja prema mladiću.

– Mi ćemo poštovati odluke Mnistarstva u skladu sa Zakonom o srednjoj školi i odrediti komisiju za polaganje ispita – istakao je Tatomir Elez, direktor Srednjoškolskog centra Rudo.

Slavko će polagati nastavne predmete prvog razred obrazovnog smjera tehničar drumskog saobraćaja. Potom će se odlučiti kako će nastaviti školovanje.

Slavko je srećan, ponovo u školi sa svojim vršnjacima.

No, zaista se ispostavilo da se na rješenje, koje nudi sistem i zakoni, i nije moralo čekati tri godine.

RTRS