Izložba slika likovnog umjetnika i univerzitetskog profesora iz Beograda Miroslava Lazovića otvorena je večeras u Muzeju Kozare.

Bivši kustos Udruženja likovnih umjetnika Srbije Olivera Vukotić istakla je prilikom otvaranja izložbe da je Lazović primjer čovjeka koji je cijelim svojim bićem posvećen umjetnosti.

– On je svoju samostalnu izložbu imao kao gimnazijalac, tako da se od njegove rane mladosti pa do danas može pratiti kreativni potencijal koji se manifestuje u svim slikarskim disciplinama, jer on je jedan od retkih stvaralaca danas koji je ostavio na desetine murala i vitraža i slika i ovenčan je brojnim nagradama – navela je Vukotićeva.

Ona je naglasila da je slikarski opus Lazovića sublimacija tri momenta koja važe za svako umjetničko djelo, a to je da ono objedinjuje ličnost umjetnika, nasljeđe i faktore sredine.

– Sve to je Miroslav Lazović sintetizovao u svom delu i on se podjednakom snagom predaje svakom od svojih slika – rekla je Vukotićeva.

Direktor muzeja Zoran Radonjić rekao je da je slikarski izraz Miroslava Lazovića velikog raspona, od figuracije do apstrakcije, igra se sa bojama i stvara dobre i monumentalne slike.

Autor izložbe rekao je da se u zrelijim godinama nastoji posvetiti slikarstvu.

– Ovaj kraj je što se tiče umjetnosti rasadnik, mnoga slikarska imena potiču odavde i drago mi je da sam ovde mogao da se predstavim – rekao je Lazović.

Izložba pod nazivom “Slike” Miroslava Lazovića Prijedorčani mogu pogledati do 11. maja.

SRNA/RTRS