Sead Jakupović (SDP BiH) smijenjen je sa mjesta predsjednika Skupštine grada Prijedora a za novog predsjednika izabran je Ajdin Mešić (SDA).

Odluku o razrješenju Jakupovića sa čela prijedorske Skupštine, podržao je 21 odbornik, dok ih je sedam bilo protiv.

Sa druge strane  Odluku za izbor Mešića na mjesto predsjednika Skupštine grada Prijedora podržala su 22 odbornika dok ih je pet bilo protiv.

Inicijativu za smjenu predsjednika prošli mjesec potpisalo je 20 odbornika, odnosno odbornici SNSD, SDA, PDP, samostalni Klub odbornika te odbornik DF i jedan samostalni odbornik. Od ukupno pet odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora, samo jedan, odnosno Radenko Stjepić je potpisao ovu inicijativu.

Odbornici su u svom obrazloženju naveli da smatraju da predsjednik Skupštine grada Prijedora, Sead Jakupović povjerenu dužnost ne obavlja u skladu sa Statutom, kao i Poslovnikom Skupštine grada Prijedora i ne izvršava utvrđenu politiku Skupštine.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sead Jakupović

Jakupović je prije glasanja o njegovoj smjeni poručio da je ovaj lokalni parlament funkcionisao kao složna porodica te da je njegova smjena posljedica promjene skupštinske većine.

Na ovaj način uspostavljena je nova skupštinska većina o kojoj se spekuliše još nakon opštih izbora. DNS koji je do nedavno imao  najviše odbornika, odnosno njih 10, sada je ostao u manjini. Nakon što su ih napustila četiri odbornika i formirala samostalni Klub odbornika, ova partija sada ima šest odbornika u skupštinskim klupama.

Inače, smjena Jakupovića i izbor novog predsjednika, naknadno je uvršten na današnji dnevni red Skupštine grada Prijedora, i to na prijedlog SDA. Odbornički Klub ove partije je i predložio da novi predsjednik bude njihov odbornik Ajdin Mešić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ajdin Mešić

Zanimljivo je da je prijedlog za novog predsjednika Skupštine imao samo još DNS.

Šef Kluba odbornika DNS, Goran Predojević predložio je da novi predsjednik bude trenutni potpredsjednik Skupštine grada Prijedora, Goran Dragojević, koji je inače iz SNSD. Drgojević je taj prijedlog odbio.

Srpskainfo