Odbornici Skupštine grada Prijedora razriješili su danas dužnosti predsjednika ovog tijela Seada Jakupovića iz Socijaldemokratske partije /SDP/ BiH, a na tu dužnost imenovali Ajdina Mešića iz Stranke demokratske akcije.
Jakupović je, u obraćanju odbornicima, rekao da ovu inicijativu shvata kao posljedicu promjene skupštinske većine i odbacio kao paušalne i nekonkretizovane navode da nije radio u skladu sa Poslovnikom, niti izvršavao politike.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je od 2009. godine u gradskoj administraciji i da od tada do danas nikada nije dobio nijednu primjedbu na Jakupovićev rad.

Đaković je naveo i da su mnoge međunarodne organizacije, gosti i posmatrači rad lokalne skupštine uvijek ocjenjivali najvišim ocjenama, da su sjednice bile dobro organizovane i dokumenti za njih dobro pripremljeni, da je rad ovog tijela uvijek bio transparentan i efikasan.

“Politike su u stanju da pokažu mišiće brojem ruku. Razrješavate časnog čovjeka koji je časno radio svoj posao”, rekao je Đaković u obraćanju odbornicima.

Dalibor Pavlović i Mirsad Duratović, dvojica od 20 odbornika koji su tražili promjenu na čelu Skupštine grada Prijedora, zahvalili su Jakupoviću za izuzetnu saradnju i korektan odnos u proteklih šest i po godina i potvrdili da nema ničega ličnog u ovoj inicijativi, nego se želi vratiti dignitet tijelu koje je, prema njihovoj ocjeni, bilo podređeno gradonačelniku, umjesto da bude obrnuto.

Za razrješenje Jakupovića glasao je 21 odbornik, protiv ih je bilo sedam, a tri su bila odsutna.

Za imenovanje Mešića glasala su 22 odbornika, pet ih je bilo protiv, a nijedan uzdržan.

Današnja sjednica prva je nakon što je vladajući DNS izgubio većinu u ovom tijelu. DNS-ovi odbornici Predrag Starčević, Duško Miletić, Želimir Kos i Goran Vučkovac od danas i zvanično djeluju kao samostalni klub odbornika, gdje je Miletić predsjedavajući, a Kos zamjenik predsjedavajućeg.

Na lokalnim izborima 2016. godine DNS je dobio deset mandata, SNSD sedam, SDS pet, SDA tri, PDP dva, a SDP BiH, SP, DF i lista predstavnika nacionalnih manjina po jednog. Prvo odstupanje od ovih izbornih rezultata desilo se početkom februara kada je jedini odbornik socijalista Ranko Kolar istupio iz stranke i najavio da će djelovati u skladu sa politikom Demosa.

Skupštinsku većinu do danas su činili DNS /deset/, SNSD /osam/, SDA /tri/, SP i SDP BiH /po jedan/, dok su u opoziciji bili SDS /pet/, PDP /dva/ i DF /jedan/.

Novu većinu čine svi, osim šest odbornika DNS-a i jednog odbornika SDP-a BiH, dosadašnjeg predsjednika Skupštine grada Prijedora.