Ispijanje kafe ili čaja iz plastične ambalaže postalo je svakodnevica mnogih od nas

Kada smo van kuće, nemamo kod sebe uvek keramičku šoljicu iz koje možemo da pijemo kafu ili čaj što je najzdravija opcija, za razliku od plastične ambalaže.

Čak i kada ljudi planiraju piknik il iizlazak iz kuće, oni često moraju da koriste plastičnu ambalažu. U kancelarijama takođe možemo da vidimo ljude koji ispijaju kafu i čaj iz plastičnih čaša. Obično izbegavamo da se suočimo sa štetnim posledicama koje po nas ima upotreba takve ambalaže, koja može da ugrozi zdravlje bubrega i jetre.

Foto: Telegraf

Plastične čaše napravljene su od bisfenola A i polipropilena. BPA poliugnjenik koristi se i za izradu flaša i pakovanja za hranu. Ovo su samo neke od posledica i neželjenih dejstava koje plastika ima na naš organizam.

Plastične posude napravljene od BPA otpuštaju pojedine hemikalije kada se u njih sipa vrela tečnost. Te hemikalije mogu da dovedu do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

BPA direktno utiče na hormone u telu, što ugrožava reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga. To takođe pogađa i alfaćelije koje su zadužene za proizvodnju insulina. Kao rezultat, utiče i na nivo glukoze u telu.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko se trudnice izlažu velikoj količini BPA, to može da utiče na razvoj bebe u stomaku. On pogađa nerođenu bebu u najgorem mogućem smislu.

Plastične ambalaže imaju velikog uticaja na seksualno zdravlje ljudi. BPA utiče na proizvodnju sperme i stvara probleme sa plodnosti. Sa druge strane, ispijanje čaja iz plastične čaše pogađa imunitet.

(Telegraf.rs/lifealth.com)