Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” otvoren je sinoć u Prijedoru uz nastup ovdašnjeg Srpskog pjevačkog kulturnog društva “Vila” pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića.

“Današnjim podizanjem zavjese na pozornici našeg pozorišta omogućićemo igranje bezbroj uloga u budućnosti ovog festivala”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvarajući festival.

On je podsjetio da Pozorište Prijedor djeluje bez prekida od 1953. godine, sa četiri do osam premijera po sezoni i da je još od amaterskih početaka grad ulagao u svoje pozorište, a da danas ono ima profesionalni status sa potpunim finansiranjem iz gradskog budžeta koje omogućava redovna primanja zaposlenima i nesmetanu produkciju.

“Danas nam je veliko zadovoljstvo da, u obnovljenoj zgradi pozorišta, dočekamo sedam pozorišnih ansambala sa prostora bivše Jugoslavije. Srećni smo i zbog činjenice da smo svojim sugrađanima, redovnim posjetiocima ovog hrama boginje Talije, omogućili sedmodnevno uživanje u čarima dramske umjetnosti”, naglasio je Đaković.

On je dodao da je posljednjih godina grad uložio znatna sredstva u dogradnju pozorišne zgrade i u nabavku nove rasvjetne i tonske tehnike, te da je grad finansirao i organizaciju ovog festivala.

“Gradske kulturne manifestacije koje tradicionalno organizujemeo, izrasle su na temeljima koji su postavljeni prije više od stotinu godina”, istakao je Đaković i spomenuo najpoznatije manifestacije poput “Prijedor – grad Murala”, Festival muzike i crteža, Međunarodni konkurs radova na papiru, Likovna kolonija “Sreten Stojanović”, Književni susreti na Kozari i Međunarodni festival horova “Zlatna vila”.

Satirično kazalište “Kerempuh” Zagreb večeras igra predstavu Olivera Frljića “Šest lica traži autora” po tekstu Luiđija Pirandela, nakon koje će uslijediti okrugli sto o ovom komadu.

Sutra će Bosansko narodno pozorište Zenica igrati predstavu “Ravna ploča” po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, a u subotu Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka predstavu “Naši dani” po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića.

Takmičarska konkurencija nastavlja se u ponedjeljak, 22. aprila predstavom “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, a završava dan kasnije predstavom “Osama – kasaba u NJujorku” Zvezdara teatra Beograd po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Izvan takmičarske konkurencije Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će u nedjelju, 21. aprila, igrati svoju koprodukciju “Frenki i DŽoni” po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić, dok će Gradsko pozorište “Jazavac” Banjaluka u čast nagrađenih u srijedu, 24. aprila, igrati predstavu “Bračni par(astos)” po tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Odigrana prva predstava “Šest likova traže autora” zagrebačkog Satiričkog kazališta “Kerempuh” – okrugli sto

Selektor Marko Misirača rekao je da je formalni razlog uvrštavanja ove predstave u festival to što je prvi put da se neka predstava sa Bitefa igra u Prijedoru i prvi put da se igra neka predstava Olivera Frljića.

“Ne možemo njegove predstave više vidjeti u regionu. Ovaj ansambl je veličanstven, a ovo je jedan veliki klasični tekst i autor ga izvanredno smješta u ovo vrijeme i ovo podneblje”, rekao je Misirača na okruglom stolu nakon predstave.
Voditeljica okruglog stola režiserka Lilijana Ivanović rekla je da Frljić govori o desnici u hrvatskom društvu i o tome koliko su opasni nacionalizam i fašizam, a poznato je da je on režiser koji “gura prst u oko”.

“Predstava nas je sve ostavila bez daha, što se vidjelo i po aplauzu i reagovanju publike uopšte. Ona pokazuje koliko pozorište mora biti aktuelno da bi bilo zanimljivo”, dodala je Ivanovićeva.

Predstava je postavljena u januaru prošle godine i do sada je imala 40-ak izvođenja u Hrvatskoj i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Oštro osuđuje, kritikuje i ismijava desničarenje politike, crkve, medija, estrade, ratnih veterana i konzervativnih i radikalnih udruženja, a najviše Udrugu “U ime obitelji” i njenu predsjednicu Željku Markić, poznatoj po kampanjama protiv ljudskih prava LGBT populacije i protiv prava žene na abortus.

Glumica Branka Trlin rekla je da reakcija hrvatske desnice na ovaj komad ustvari bila izuzetna reklama, da su im predstave bivale rasprodane i da i dalje imaju redovnu publiku koja replike zna napamet.
“Svako od nas je doživio prozivke zato što radimo s Oliverom Frljićem”, dodala je Trlinova.

Glumac Jerko Marčić rekao je da je svaka saradnja sa Oliverom Frljićem izlazak iz zone komfora, da pozorište ne može mijenjati društvo nego staviti ogledalo da ljudi gledaju kakvo je društvo, a da su nove tendencije u svijetu čak i takve da se tvrdi da uloga pozorišta jeste da mijenja društvo.

“Ovo je moja peta saradnja sa Oliverom Frljićem i svaki susret s njim je rovanje po nekoj rani i svaki početak rada s njim je uglavnom reakcija otpora. Ova predstava je nešto zatvorenija i bliža klasičnom pozorištu, a manje političkom koje on inače radi”, naveo je Marčić koji je zbog rada u jednoj drugoj Frljićevoj predstavi /”Naše nasilje i vaše i nasilje”/ bio ispitivan i od strane istražnih organa u Hrvatskoj.

Glumac Vilim Matula rekao je da ovu predsatvu lakše prihvata publika izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj i da ona u Hrvatskoj jeste šokantna, pogotovo za ljude koji se direktno prozivaju na sceni.
“To na prostorima bivše Jugoslavije samo jedan čovjek smije i čini u ovoj mjeri. To je Oliver Frljić, a sada na jedan drugi način, ali izuzetno oštro, u Beogradu, ali i okolo širom, Zlatko Paković. To su jedina dva čovjeka koja ne cijelom prostoru kažu da je naš zločinac i dalje zločinac”, dodao je Matula.

U okviru pratećeg programa sutra u 18.00 časova biće predstavljena nova knjiga drama Almira Bašovića, u 20.00 časova Bosansko narodno pozorište Zenica igraće predstavu “Ravna ploča” po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, a nakon predstave održaće se okrugli sto.

prijedorgrad.org