Grijna sezona u Prijedoru trajaće do ponedjeljka, 22. aprila, i prema gotovo svim parametrima jedna je od najuspješnijih u posljednjih 10 godina, rekao je danas direktor ovog preduzeća Zoran Knežević.


“Posebno se ističe kontinuitet u isporuci toplotne energije, znatnijih prekida nije bilo. Kotlovnica je radila bez ijednog dana prekida, a što se tiče distributivne mreže imali smo manje teškoće u početku sezone. S obzirom na dotrajalost toplovodne i vrelovodne mreže, to su uobičajeni problemi”, rekao je Knežević novinarima u Prijedoru.

Sezona je počela 2. oktobra prošle godine, a prema sadašnjim prognozama, završiće 22. aprila, što je nešto duže nego što je redovno predviđeno – od 15. oktobra do 15. aprila. Kada vremenski uslovi zahtijevaju sezona se produžava na period od 1. oktobra do 1. maja.

Ukupno je proizvedeno 53.803 megavat-časova toplotne energije za šta je utrošeno 22.057 tona drvne sječke, te 1.440 megavatčasova električne energije za šta je utrošeno 2.602 tone drvne biomase.

U 2018. godini smanjen je gubitak u poslovanju na 330.459 KM sa 1.691.255 KM koliko je iznosio u 2017. godini ili za 80,47 odsto. Prihodi su uvećani za 11,33 odsto, a rashodi su manji za 7,89 odsto. Procenat naplate iznosi 95 odsto, što je za dva indeksna poena više nego u 2017. godini.

“Ovo je za pohvalu jer je presudno za buduće poslovanje i stabilnost cijena grijanja”, ocijenio je Knežević i najavio da cijena grijanja, koja se nije mijenjala od 2011. godine, neće biti mijenjana ni naredne sezone, iako su poskupjeli svi elementi za proizvodnju toplotne energije, i to drvo za pet odsto, nafta za 19 odsto i struja za industriju 6,11 odsto.

Da bi kompenzovala ova poskupljenja, a da ne bi povećevala cijenu grijanja svojim potrošačima, “Toplana” planira povećati proizvodnju struje i optimalizovati neke nabavke, a prije svega izbor sirovine za sagorijevanje.

“Planiramo sanaciju toplovodne i vrelovodne mreže u vrijednsti do 150.000 KM, te proširenje mreže priključenjem novih objekata, kao što su nova zgrada u Ulici Vuka Karadžića i zgrada nekadašnje Robne kuće `Patrija` koja bi do kraja godine trebalo da se renovira”, najavio je Knežević.

On je naveo da je gradonačelnik Prijedora imenovao radnu grupu koju čine predstavnici pravne službe grada, udruženja potrošača i “Toplane”, a koja je u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj djelatnosti Republike Srpske, pripemila dokument odluka o isporuci toplotne energije, za koju se čeka saglasnost Konkurencijskog savjeta BiH i Skupštine grada Prijedora.

“NJome će biti regulisani novi ugovori s potrošačima, uslovi za isključenje s distributivne mreže, novi tarifni model za obračun i naplatu potrošnje toplotne energije nakon što su ugrađeni mjerni instrumenti, a što je bila jedna do obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj u našem velikom projektu prelaska na biomasu”, dodao je Knežević.

“Toplana” zapošljava 62 radnika, ima 5.124 potrošača i zagrijava 358.553 metara kvadratnih površine.