Predstavom “Šest likova traže autora” zagrebačkog Satiričkog kazališta “Kerempuh”, u Prijedoru je počeo 14. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”.

Selektor Festivala Marko Misirača rekao je sinoć da je formalni razlog za uvrštavanje ove predstave u program to što je prvi put da se neki komad sa Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala /Bitef/ izvodi u Prijedoru i što je riječ o ostvarnju režisera Olivera Frljića.

– Njegove predstave ne možemo više vidjeti u regionu. Ovaj ansambl je veličanstven. Ovo je jedan veliki klasični tekst i autor ga izvanredno smješta u ovo vrijeme i podneblje – istakao je Misirača na okruglom stolu nakon sinoćenje predstave.

Voditelj okruglog stola, režiser Lilijana Ivanović rekla je da Frljić govori o desnici u hrvatskom društvu i o tome koliko su opasni nacionalizam i fašizam, dodajući da je poznato da je riječ o režiseru koji “gura prst u oko”.

– Predstava nas je sve ostavila bez daha, što se vidjelo i po aplauzu i reagovanju publike uopšte. Ona pokazuje koliko pozorište mora biti aktuelno da bi bilo zanimljivo – kaže Ivanovićeva.

Predstava je postavljena u januaru prošle godine i do sada je imala četrdesetak izvođenja u Hrvatskoj i u drugim zemljama bivše Јugoslavije. Oštro osuđuje, kritikuje i ismijava desničarenje politike, Crkvu, medije, estradu, ratne veterane i konzervativna i radikalna udruženja, a najviše udruženje “U ime obitelji” i njenog predsjednika Željku Markić poznate po kampanjama protiv ljudskih prava LGBT populacije i prava žene na abortus.

Glumica Branka Trlin rekla je da je reagovanje hrvatske desnice na ovaj komad ustvari bila izuzetna reklama, pa su im predstave bivale rasprodate, kao i da i dalje imaju redovnu publiku koja replike zna napamet.

– Svako od nas je doživio prozivke zato što radimo sa Oliverom Frljićem – kaže Trlinova.

Glumac Јerko Marčić rekao je da je svaka saradnja sa Frljićem izlazak iz zone komfora, da pozorište ne može mijenjati društvo, već staviti ogledalo pred njega da ljudi vide kakvo je. On ističe da su nove tendencije u svijetu čak i takve da se tvrdi da uloga pozorišta jeste da mijenja društvo.

– Ovo je moja peta saradnja sa Frljićem i svaki susret sa njim je rovljenje po nekoj rani. Svaki početak rada sa njim je, uglavnom, reakcija otpora. Ova predstava je nešto zatvorenija i bliža klasičnom pozorištu, a manje političkom, koje on inače radi – naveo je Marčić, koji je zbog rada u Frljićevoj predstavi “Naše nasilje i vaše i nasilje” bio ispitivan i od istražnih organa u Hrvatskoj.

Glumac Vilim Matula rekao je da ovu predstavu lakše prihvata publika van Hrvatske, nego u toj zemlji, gdje komad jeste šokantan, pogotovo za ljude koji se direktno prozivaju na sceni.

Ona je rekla da su na prostoru bivše Јugoslavije Frljić i Zlatko Paković jedina dva čovjeka koja smiju da kažu da je naš zločinac i dalje zločinac.

U okviru pratećeg programa večeras u 18.00 časova biće predstavljena nova knjiga drama Almira Bašovića, u 20.00 časova Bosansko narodno pozorište Zenica izvešće predstavu “Ravna ploča” po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, a nakon predstave biće održan okrugli sto.

SRNA/RTRS