Zbog neuvažavanja stavova i ne prihvatanja predloga, odnosno oglušavanja na ponuđene mere za rešavanje organizacione krize od strane dva sponzora na osnovu učinjene unutrašnje klupske revizije i donesenih zaključaka, Arcelor Mitala i Grada Prijedora, treći sponzor FK Rudar Prijedor RŽR “Ljubija” ne želi da produži ugovor o sponzorstvu vredan više od 100.000 maraka i do daljnjeg obustavio finansiranje “rudara”. Na taj način organizaciona kriza u klubu svetle tradicije, ugleda i renomea dugog 91 godinu je produbljena, a sve veći je jaz među sponzorima, čiji su se prvi obrisi videli na Skupštini u junu 2018. godine kada je predsednik najvišeg klupskog tela Ognjen Hrnjak podneo neopozivu ostavku.

Od tada Upravni odbor Rudar Prijedora kao da ne postoji, Skupština je bez prvog čoveka, potpredsednik Zdravko Ostojić ne preduzima ništa po tom pitanju, a u međuvremenu je odstupio i predsednik Upravnog odbora Radomir Dukić, koji dok je bio na ovoj funkciji nije bio ozvaničen sudskim rešenjem, pa je njegov prethodnik Dalibor Majkić i dalje zvanično bio potpisnik i “vlasnik” pečata.

RŽR “Ljubija” činjenicom da ne želi da produži ugovor s klubom, na čemu insistira direktor Borislav Obradović, jednostavno želi “da natera” i ostala dva sponzora da razmišljaju racionalno, odnosno da se složi nova organizaciona klupska struktura po statutarnim odredbama i pravilima.

-Sav kadar Arcelor Mitala koji je do sada prodefilovao kroz klub, na raznim funkcijama, ustvari je bio čisti promašaj. Toga je svestan i direktor Mladen Jelača. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je do sada imao racionalne predloge i rešenja, a većina njih nije prihvaćena u Arcelor Mitalu zbog laičkog posmatranja situacije i stvari.

S druge strane direktor RŽR “Ljubija” Stanko Vujković je “školovan fudbalski kadar”, naslednik Ranka Cvijića koji je bio u najvišim forumima FSRS i FS BiH, ali i jedan od najzaslužnijih što Arcelor Mital u ugovoru ima i tačku finansiranja Rudar Prijedora. Sam Vujković ima veliko fudbalsko iskustvo, ali još nije dobio priliku da “složi” klub po svojim parametrima i vizijama – istakao je izvor blizak FK Rudar Prijedor.

Kako saznajemo Arcelor Mital želi da zadrži “monopol” nad klubom što se manifestuje i u činjenici da pored 100.000 maraka, koje isplaćuje kroz četiri kvartala u svojoj kantini hrani fudbalere, obezbeđuje prevoz na gostovanja svih kategorija, od pionira do seniora, ali i rešava prenoćišta u većini gradova Republike Srpske i BiH sa svojim poslovnim partnerima.

-Arcelor Mital na osnovu toga se izdiže u odnosu na druga dva sponzora, jer i Grad Prijedor približno daje od 80.000 do 100.000 maraka klubu na godišnjem nivou, dok u Mitalu smatraju da je njihovo učešće značajnije i veće. Samim tim “napisano je nepisano pravilo” da Arcelor Mital postavlja svoje ljude na najodgovornije funkcije u klubu, što se, bar do sada, u većini slučajeva pokazalo kao “laičko gledanje” na ozbiljne stvari i savremeni fudbal. Pa je klub dospeo tu gde je danas, ako izuzmemo takmičarski segment koji sa upravljanjem kluba nema ama baš nikakvih dodirnih tačaka, samo je u pitanju struka i motivacija – dodao je naš izvor.

Rođendanska sramota

U kakvom organizacionom kolapsu je Rudar Prijedor najbolje govori činjenica da je jubilarni 90. rođendan prošao bez klupske svečane akademije, uručivanja priznanja i zahvalnica članovima mnogih dosadašnjih generacija, ali i velikih utakmica u gradu na Sani, kao i planirane monografije posvećene “rudarima” od osnivanja, 23. maja 1928. godine do danas.

Jednom rečju bila je to rođendanska sramota. I da, uz pomoć entuzijasta i agencije koja je priredila određene slavljeničke svečanosti, nije obeleženo 90 godina postojanja i trajanja Rudar Prijedora, za jubilej zeleno-crnih se ne bi ni znalo. A i tu je došlo do razmimoilaženja mišljenja kod tri sponzora.

Sportski žurnal