Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da balkansko pitanje ne može biti riješeno ukoliko su Srbi dezintegrisani.

Dodik je rekao da evropski zvaničnici sve manje komentarišu njegove izjave kako vjeruje da će svi Srbi jednog dana živjeti u jednoj državi.

“Ja bih zaključio da mnogi smatraju da je to neka vrsta realnosti. Ne možete vi riješiti balkansko pitanje, a držati dezintegrisane Srbe i ne dozvoliti im ista prava koja ste samo malo prije dozvolili Hrvatima, da imaju svoju državu”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.

Dodik je rekao da je jučerašnji skup “Budućnost Srbije”, koji je održan u Beogradu, bio manifestacija jedinstva i da je na njemu bilo mnogo ljudi iz Republike Srpske, Crne Gore, sa Kosova, iz Hrvatske.

“Beograd je za nas, Srbe u Republici Srpskoj, naše centralno mjesto, naš reprezentant u svakom pogledu. To što neko želi u Sarajevu da mi budemo privučeni ili privrženi Sarajevu je imaginacija koja traje kroz vijekove”, istakao je Dodik.

On je podsjetio na ranije podjele Srba na “bosanske”, “hrvatske”, “kosovske”, a da je u suštini riječ o jednom narodu koji ima veoma jak identitet.

Kada je riječ o najavljenim projektima Republike Srpske i Srbije, Dodik je napomenuo da se u svim opštinama u Srpskoj realizuju zajednički projekti.

On je rekao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kreirao da u svakoj od 63 opštine u Srpskoj bude izgrađen objekat koji bi najčešće nosio ime “Srbija” ili “Beograd” ili nešto drugo sa prostora Srbije.

Dodik je podsjetio da će od ove godine djeca u školama učiti iz zajedničkog bukvara.

On je napomenuo da je na Predsjedništvu bio zahtjev da se na granicu sa Srbijom stavi vojska da bi se navodno spriječili ulasci migranata, što je on odbio.

“Odbijam da dođe Fronteks ili bilo ko na granicu prema Srbiji. To je za mene neprihvatljivo. Dok ja sjedim u Predsjedništvu, takve odluke se neće desiti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, granica prema Srbiji ne može da bude zatvorena, jer za Srbe u Srpskoj ne postoji, te da može da bude administrativna linija.

Govoreći o formiranju vlasti na niovu BiH, Dodik je rekao da je problem činjenica da bošnjačka strana stalno opstruiše formiranje Savjeta ministara da bi ušli legitimni pobjednici i kod Hrvata i Srba.

“Ovdje je ključni problem što oni pokušavaju da rješavaju prethodna pitanja, kao što je `formiraćemo Savjet ministara, al` da Dodik prihvati NATO. Ja kažem `ne prihvatam`”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da tri mjesta u Savjetu ministara pripadaju Republici Srpskoj i da nema pretenziju da determiniše ko će biti sa strane bošnjačke strane, te da to neće moći ni Bakir Izetbegović.

Izvor: SRNA/ATV