Književnik i novinar Mihajlo Orlović promovisao je večeras u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović” nove knjige “Upoznaj zidove” i “Škola prosjaka”.

Predstavljajući svoje nove zbirke pjesama i proze, Orlović je istakao da su ove knjige plod iskustva stečenog tokom godina života.

– U zrelim sam godinama i vrijeme je da se sabere i to iskustvo na neki način prenese u literaturi – rekao je Orlović.

On je pojasnio da knjiga “Škola prosjaka” pomalo liči na parodiju.

– Otkad je svijeta, uvijek je bilo prosjaka i biće ih dok je svijeta, samo što nam ponekad više padaju u oči. Dvije-tri priče su baš na tu temu, dok su ostale vezane za kolaps u životu koji stvara moderna tehnika – rekao je Orlović.

Naslov zbirke “Upoznaj svoje zidove” inspirisan je stihom Čarlsa Bukovskog.

– Čovjek kad se nađe u zatvorenom prostoru, on treba da upoznaje te zidove. Oni su njegova najveća ljubav i kada ih upozna, onda će upoznati čitav svijet – smatra Orlović.

On je do sada objavio 22 knjige. Pisao je prozu, poeziju, zapise, s tim da se sve više okreće romanu koji mu, kako pojašnjava, daje više mogućnosti da kaže ono što misli.

– Literatura je, sama po sebi, traženje pitanja i odgovora. Nema tu nekih konkretnih odgovora, više je to stalno traženje pitanja. Dok god ih tražimo, u nama postoji nekakva znatiželja, a znatiželja sama rađa priču. Knjige kao knjige, one kad se završe, ja ih šaljem u svijet – rekao je Orlović.

On je dodao da je ovakav vid promocije knjiga najbolji način direktne komunicije sa čitaocima.

– Tako predstavljam ono što sam napisao i ovo je dobra prilika da dođem do čitaoca, a na knjizi je dalje da sama sebi krči put – rekao je Orlović.

On je najavio i nove knjige na kojima radi, “Samo će se kazati” i “Pomor staraca”.

Osim značajnog književnog opusa, Orlović je autor više dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža za koje je dobio brojne nagrade.

Knjige Mihajla Orlovića prevođene su na više svjetskih jezika. U Bugarskoj, na festivalu poezije sveslavenskih pesnika u Melniku, dobio je drugu nagradu.

Uvršten je u nekoliko antologija srpske poezije i pripovjedaka. Bio je autor kultnih emisija na RTRS “Sto ljudi sto ćudi”, “U orlovom gnijezdu”, a vodio je i emisiju “Ognjišta”.

SRNA/RTRS