Direktor prijedorska Osnovne škole “Petar Kočić” Gorana Bosančić rekla je da je ova škola jedna od 10 u Republici Srpskoj u kojoj se prvi put sprovodi spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada škole.
“Zadovoljstvo nam je što smo izabrani među 10 osnovnih škola za koje se procjenjuje da mogu iznijeti teret reforme. U prosvjeti sam dugo i od početka rata ovakva vrsta posla nije se radila. U starom sistemu postojalo je nešto slično i u našoj profesiji to je neophodno”, rekla je Srni Bosančićeva.

Novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisana je i obaveza vrednovanja kvaliteta rada škole, i to unutrašnje ili samovrednovanje, koje realizuje sama škola svake godine, te spoljašnje koje realizuje Republički pedagoški zavod jednom u četiri godine.

“Timove za vrednovanje čine prosvjetni inspektori i direktor eksperimentalnih škola, gdje u svaku od školu dolazi tim od pet inspektora i dva direktora. U našoj školi ove sedmice taj sedmočlani tim proveo je tri dana kontrolišući detaljno i studiozno sve propisane standarde i indikatore”, navela je Bosančićeva.

Ona je navela da su na internet stranici Republičkog pedagoškog zavoda dostupni stručno uputstvo i model izvještaja za vrednovanje kvaliteta rada osnovnih škola.

“Svaka škola najprije je sama uradila unutrašnje vrednovanje i dostavila dokumentaciju Zavodu. Tim nadležan za našu školu sada je slijedom tog vrednovanja obavio svoje vrednovanje i rezultate očekujemo do kraja juna. Idealno bi bilo da nam se rezultati poklope”, istakla je Bosančićeva.

Prema njenim riječima, proces je ekvivalentan uvođenju standarda kvaliteta, odnosno sertifikaciji i resertifikaciji u privredi i javnom sektoru, te vrlo precizno uzima u obzir mjerljive i uporedive pokazatelje.

“Obezbijedili smo jednu prostoriju samo za njih u kojoj su radili tri dana. Dali smo im sedam registratora, u svakom po jedan standard sa dokazima za sve indikatore unutar njega. Boravili su na 14 naših časova, te gledali pripreme za tri-četiri godine unazad”, navela je Bosančićeva.

Ona je rekla da se tim koji je boravio u ovoj školi sastao i razgovarao sa roditeljima, nastavnicima i predstavnicima više institucija iz lokalne zajednice.

“Sve u svemu, vrlo stresno za školsko osoblje, ali očekujemo dobar rezultat, jer smo se temeljno pripremili”, navela je Bosančićeva.

Kada ovaj proces od iduće godine postane obaveza u svim školama i kada zaživi, škole očekuju da budu i pozicionirane u skladu sa rezultatima, kako bi bio prevaziđen dosadašnji sistem “uravnilovke” gdje se jednako tretiraju i oni koji rade i oni koji ne rade.

Procjene su da će samo to dati stvarni smisao i efekat ovim zakonskim novinama, a to je stalna težnja ka kvalitetnijem vaspitno-obrazovnom procesu.

Proces spoljašnjeg vrednovanja obuhvata sedam standarda, a svaki od njih određen broj indikatora koji škola mora potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom.

Standardi su upravljanje i rukovođenje školom, poučavanje i učenje, učenička postignuća, podrška učenicima, saradnja škole sa porodicom i ustanovama u lokalnoj zajednici, ljudski, fizički i specijalistički resursi unutar škole i sistem i proces osiguranja kvaliteta.