Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da postoji dobro osmišljen plan urušavanja Republike Srpske i da neformiranje vlasti na nivou BiH pogoduje takvim pretenzijama dirigovanim iz bošnjačkih krugova.

Špirić je rekao da SDA ne želi da postigne dogovor o formiranju vlasti, jer ima maksimalnu moć u tehničkom mandatu, a izgubiće je čim bude formiran novi Savjet ministara BiH.

– Oni ne žele da SNSD bude dio vlasti na niovu BiH – izjavio je Špirić za Glas Srpske.

On je istakao da su u BiH sve reforme stale i da se pola godine čeka dogovor o formiranju vlasti, iako je jasno ko su izborni pobjednici.

– Iako iz sarajevskih krugova pokušavaju odgovornost za ovakvo stanje prebaciti na Srpsku, svakome je kristalno jasno da glavni kočničari stanuju u Federaciji BiH, tačnije u bošnjačkoj komponenti. Postoji dobro osmišljen plan urušavanja Srpske i da ova poluanarhija na niovu BiH pogoduje takvim pretenzijama – naglasio je Špirić.

Govoreći o radu srpskih članova Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, Špirić je naveo da je osnovna zamjerka što su imali podanički pristup, što su im institucije Republike Srpske bile meta za potkusurivanje u Sarajevu, a lični i stranački interesi važniji od interesa Srpske.

On je rekao i da je migrantska kriza u BiH ozbiljan problem za čije su rješavanje potrebni ozbiljan pristup i ozbiljne mjere, koordinisane aktivnosti i finansijska podrška.

– Od svega toga, BiH sada nema ništa i biće to važan zadatak za novu vlast – dodao je Špirić.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da “Drvar nije srpski grad”, Špirić je rekao da je Drvar bio i ostao srpski grad, što su poručili i Drvarčani koji su se zapitali “ko je Željko Komšić”.

SRNA/RTRS