Lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta Nihad Aličković, koji je javnosti poznat i kao prijatelj Nasera Orića, uputio je javni video poziv Bošnjacima na naoružavanje.

U izjavi za IMLTV Press, Atifa Dudakovića, on se poziva, kako navodi, na izjave generala tzv. Armije BiH, otuženog za ratne zločine nad Srbima.

– Svaki Bošnjak stariji od 17 godina mora ispod kreveta imati ranac i u njemu uniformu i vreću za spavanje, te da se mora na legalan način naoružati –  navodi Aličković.

On dodaje da se Bošnjaci legalnim putem preko MUP-ova imaju pravo da podnesu zahtjev za naoružanjem.

– Bošnjaci to trebaju uraditi, posebno omladina i neka se na taj način legalno naoružava, jer i u Republici Srpskoj postoji veliki broj lovačkih udruženja koji nastoje na taj način da legalizuju veliki broj naoružanja –  kazao je Aličković.

On između ostalog navodi kako se Bošnjaci moraju rješiti kladionica i shvatiti da su još uvijek pod agresijom, prenosi Crna-hronika.info.

Aličković je u Hagu,  kada je izrečena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske, ispred suda raširio ratnu zastavu takozvane Armije BiH, a onda napao starijeg muškarca koji je bio ogrnut srpskom zastavom, prijetio mu i vrijeđao ga. U sudnicu u Hagu prošvercovao je mobilni telefon i na Fejsbuk profilu uživo prenosio izricanje presude Radovanu Karadžiću.

Aličković, poznat kao prijatelj ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, u ekstremnim bošnjačkim krugovima postao je poznat prije nekoliko godina nakon pokušaja linčovanja Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima.

Antidejtonski pokret i Aličković poznati su i po paljenju institucija tokom nasilnih protesta u Federaciji BiH i uzimanju poslanika za taoce.

Uoči novogodišnjih praznika Aličković je ispred objekta Islamske zajednice u Derventi uručivao “antidejton paketiće” bošnjačkoj djeci, nazivajući ih “gazijama, herojima, malim zlatnim ljiljanima koji odrastaju u očuvanju svoje vjere i bošnjaštva od nestanka na okupiranom prostoru BiH”.

Srpskainfo