Istraga o tome zašto je ubijen Vesko Vukotić tek će dati svoje rezultate, ali prve i nezvanične pretpostavke jeste da je u pitanju samo nastavak silnih krvnih osveta koje obe sukobljene strane sprovode

Veselin Vesko Vukotić, otac Jovice i Igora Vukotića koji se smatraju čelnicima Škaljarskog klanamožda je poslednja u nizu žrtava rata koji već skoro pet godine bukti između ove kriminalne grupe i Kavačkog klana, a u kome je dosada stradalo preko 30 ljudi.  Smatra se da je likvidacija Veska Vukotića jedan od najjačih udara na “škaljarski klan”.

Istraga o tome zašto je ubijen Vesko Vukotić tek će dati svoje rezultate, ali prve i nezvanične pretpostavke jeste da je u pitanju samo nastavak silnih krvnih osveta koje obe sukobljene strane sprovode. 

Vesko Vukotić Foto: Marko Jovanović

Od 2015. do kraja 2017. likvidirane su 24 osobe, a prva žrtva bio je Goran Radoman (37) sa Cetinja koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu.

Tokom 2018. dogodilo se najmanje 8 ubistava koji su povezani sa ovim kriminalnim grupama.Mnoga od njih još nisu rasvetljena, a dešavala su se u Beogradu, Novom Sadu, Beču, Crnoj Gori, Španiji…

Crnogorac Davorin Baltić (41) koji je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, ubijen je 1. januara 2018. godine u garaži na Vračaru u Beogradu.

Davorin Baltić Foto: MUP, Wikipedia/Niels Noordhoek

Osuđivani ubica (47), koji je likvidiran u Podgorici ove godine, navodno je bio pripadnik kavačkog klana. Kalezić je ubijen ispred kafića “Level” u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Na njega je pucano u blizini bivšeg stadiona Fudbalskog kluba Grafičar, a u blizini Kombinata aluminijuma pronađen je zapaljen automobil za koji se sumnja da je korišćen u izvršenju krivičnog dela.

Veselin – Vesko Kalezić Foto: umrli.me

Miodrag Migi Kruščić, vlasnik podgoričke diskoteke “Bigl” ubijen je 21. maja 2018. godine vatrenim oružjem, u punoj bašti lokala “Palata”, a kako mediji navode, družio se sa pripadnicima ozloglašenog crnogorskog škaljarskog klana.

Miodrag Migi Kruščić Foto: Facebook/Migi Kruščić

Niko Roganović, otac Duška i Šćepana koji su sa podebljim kriminalnim dosijima, ubijen je 26. jula, u sačekuši ispred svog stana u Herceg Novom. Mediji u Crnoj Gori pominjali su da je njegovo ubistvo možda osveta rivalskog kriminalnog klana iz Kotora, škaljaraca, ali da nije nemoguće da je atentat na Nika izvršen i zbog njegovih mutnih poslova, između ostalog zelenašenja.

Crnogorski državljanin Drago Božović (20)koji je izrešetan u sačekuši na Bežanijskoj kosi, prema pisanju pojedinih medija je rođak sa Igorom Božovićem, jednim od čelnih ljudi kavačkog klana.

Drago Božović Foto: Facebook/Drago Bozovic

Nekoliko sati nakon što je Božović preminuo, usledila je brutalna likvidacije Vladimira Popovića-Popa (43) u jednom kafiću na Vračaru, a mnogi su ta dva ubistva povezali kao deo krvavog rata klanova.

Iza ubistva Novljanina Vladimira Roganovića, visokopozicioniranog među “kavčanima”, u Beču 22. decembra prošle godine, stoji ili škaljarski klan ili kriminalna grupa Luke Bojovića, ukazuju saznanja austrijske policije. Iako se škaljarski klan povezuje sa Lukom Bojovićem, rezultati istrage u Beču ukazuju da je verovatno Roganovića likvidirala jedna od te dve kriminalne grupe, ali samostalno, a ne u saradnji sa “saveznikom”, pisali su tada mediji.

Vladimir Roganović Foto: Facebook/Vladimir Roganovic

Roganović je inače likvidiran tri dana po napuštanju Crne Gore, gde je 7. decembra pušten iz zatvora u Spužu, posle odslužene kazne zbog nelegalnog oružja.

PODELA KLANOVA: ŠKALJARSKI I KAVAČKI

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kg kokaina u Valensiji došlo do podele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klan. Imena su dobili po naseljima Škaljari i Kavaču iz Kotora iz kojih dolaze.

Već pet  godina traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere.

(Telegraf.rs)