Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su pripremu vaskršnjih peretaka koji su ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najveći hrišćanski praznik.
Član Kola srpskih sestara Darinka Avramov istakla je da je dvadesetak članica ovog udruženja planira da do petka pripremi oko 5.500 peretaka i ukrasi više od hiljadu jaja.

“Oko 3.000 peretaka namjeravamo prodati našim sugrađanima po nepromijenjenoj cijeni od 1 KM, za šta garantujemo peretak provjerenog kvaliteta, što mnoge Prijedorčane uvijek vraća kod nas”, navela je Avramova.

Ona je dodala da će ostatak peretaka podijeliti djeci na Pedijatrijskom odjeljenju u bolnici, stanovnicima Gerijatrijskog centra i siromašnim građanima u Prijedoru.

Ona je potvrdila da i ove godine imaju najveću podršku Grada, upravo zato što su prepoznali kvalitet njihovog rada.

“Vaskršnji peretak je autohtoni običaj Potkozarja, naši pereci su veoma traženi i čuveni po kvalitetu, jer ih, uglavnom, od domaćih jaja, a po provjerenoj recepturi pripremaju strpljive domaćice”, navela je Avramova.

Ona je dodala da je izrada ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan proces za čiju je pripremu potrebno puno pažnje, ljubavi i kulinarskog iskustva.

Avramova je potvrdila da Kolo Srpskih sestara zajedno sa Udruženjem za očuvanje tradicije Prijedor organizuje manifestaciju “Vaskršnji dani”, u okviru koje će u nedjelju, 28. aprila, u 19.00 časova biti održana “Tucijada”.