Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je promjena skupštinske većine u tom gradu izrodila neprincipijelnu koaliciju koja remeti funkciju grada, prije svega razrješenjem dužnosti pojedinih ličnosti koje su u prethodnom periodu aktivno učestvovale u realizaciji programa rada gradske uprave.

– Naglašavam da ovo sve upućuje na pokušaj rušenja vlasti u gradu Prijedoru, a ne na demokratsku promjenu vlasti koja se dešava svake četiri godine na izborima – rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru i dodao da se sada mogu stvoriti neravnoteža i osjećaj nesigurnosti, što može imati dalekosežne posljedice na dalji razvoj grada.

On je podsjetio da grad ima usvojene strateške dokumente i program rada gradonačelnika i gradske uprave, te da se trudi da po tome i rade u ovoj godini, ali da je na sceni neprincipijelna koalicija koja ne nastoji da na demokratski način mijenja stvari.

– To je, prije svega, vidljivo razrješenjem dužnosti predsjednika Skupštine grada Prijedora Seada Јakupovća i načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne odnose Zlatka Ritana bez ikakvog adekvatnog razloga i bez adekvatnih obrazloženja. Izražavam rezervu na ovakve odluke – dodao je Đaković.

Odbornici Skupštine grada Prijedora razriješili su dužnosti Јakupovića i Ritana na sjednici održanoj 17. i 18. aprila.

Skupštinsku većinu do tada su činili DNS /deset/, SNSD /osam/, SDA /tri/, SP i SDP BiH /po jedan/, dok su u opoziciji bili SDS /pet/, PDP /dva/ i DF /jedan/.

Novu većinu čine svi osim šest odbornika DNS-a i jednog odbornika SDP-a BiH.

SRNA/RTRS