Grad Prijedor objavio je danas da je u gradskom budžetu obezbijeđeno 140.000 KM za novčanu pomoć novorođenoj djeci, a riječ je o novoosnovanom Fondu za natalitet i stavci koja je prvi put uvedena u lokalni budžet.

Pravo na iznos od 200 KM za svako novorođenče imaju roditelji čija su djeca rođena počevši od 1. januara, državljani su Republike Srpske i imaju prebivalište u Prijedoru najmanje dvije godine neprekidno prije rođenja bebe.

Obavještenje je dostupno na internet stranici Gradske uprave i biće objavljeno u lokalnim novinama “Kozarski vjesnik”, a sadrži popis dokumenata koje je potrebno priložiti uz zahtjev za ostvarivanje ovog prava.

 

 

Grad Prijedor godinama povećava izdvajanja i uvodi nove budžetske stavke za mjere pronatalitetne politike. Tu spadaju stipendije za učenike i studente /300.000 KM/, subvencije za đački prevoz /19.800 KM/, udžbenici za djecu u stanju socijalne potrebe /9.900 KM/, jednokratna novčana pomoć za učenike i studente /79.200/, grant za vantjelesnu oplodnju /100.000 KM/ i ovaj novouspostavljeni fond za novčanu pomoć novorođenčadi.

Mrežu za kreiranje populacione politike grada Prijedora čine predstavnici gradske vlasti, Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD”, bolnice i Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Zavoda za zapošljavanje, Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Roda” i Omladinskog savjeta.

Projektom kreiranja smjernica populacione politike grada Prijedora rukovodila je Agencija “Preda-PD”, a finansirala ga je kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Najnoviju mjeru usvojila je Skupština grada Prijedora na prijedlog odborničke grupe PDP.

SRNA/Srpskainfo