Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom u vaskršnjoj poruci apelovao je i zamolio da se već jednom počne razmišljati o običnim građanima i ljudima i da se počnu rješavati goruća pitanja ovog društva.

– Našu vaskršnju radost i punoću praznika muti i kvari teška situacija vjernika, ali i naroda koji živi i preživljava na momente i teške trenutke naše realnosti – rekao je vladika Hrizostom u Sarajevu.

Mitropolit dabrobosanski istakao je da posebnu razočaranost izaziva sve više zatvorenih i ugašenih domova, pusta sela i sve rjeđi gradovi, te odsustvo odgovornosti za druge, za zaposlene, za socijalno ugrožene.

– Dovedeni smo kao nekada u vrijeme Austrougarske da se selimo sa naših ognjišta i odlazimo širom svijeta – istakao je vladika Hrizostom, dodajući da su svi zabrinuti i razočarani pojavljivanjem nebrige i neodgovornosti onih kojima je poklonjeno povjerenje da vladaju i upravljaju ovom zemljom.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da ima utisak da neki i danas misle, kao što je to pogrešno rekao jedan kralj, da su oni država.

– Svaki vlastodržac treba da zna da je on sluga svoje države i svoga naroda, a da je narod država. Sa tim uvjerenjem ostajemo u nadi da će se što prije početi stvarati bolji i humaniji međuljudski i međunacionalni odnosi, ekonomski stabilniji i ohrabrujući ambijent, koji će da bude privlačan za povratak svih odseljenih, prognanih i raseljenih – rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Ukazujući da Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja, već i odgovornosti, mitropolit Hrizostom pozvao je sve da otvore svoja srca za one koji stradaju, koji boluju, koji tuguju zbog ljudskih nepravdi, za gladne i žedne, za ostavljene i zaboravljene.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom posebno je srećan Vaskrs poželio djeci koja su radost i ukras ovog svijeta.

RTRS