Nova većina u Skupštini grada Prijedora, predala je danas predsjedniku Skupštine inicijativu za održavanje posebne sjednice Skupštine grada, na kojoj bi jedina tačka bila razmatranje revizorskog izvještaja grada Prijedora.

Naime, riječ je o mišljenju sa rezervom o finansijama grada Prijedora za 2017. godinu koji je u svom izvještaju dala Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Odbornici traže da posebna sjednica bude održana 10. maja.

– S obzirom da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS završila finansijsku reviziju grada Prijedora, za period od 01. 01. do 31.12. 2017. godine, i objavila revizorski izvještaj 21. 12. 2018. godine, a da još pomenuti izvještaj nije došao na dnevni red Skupštine, smatramo da je potrebno da se u što kraćem roku izvještaj o izvršenoj reviziji grada Prijedora od strane  Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske nađe na dnevnom redu posebne sjednice Skupštine, radi informisanja javnosti i kako bi odbornici Skupštine grada Prijedora zauzeli određene stavove u vezi izvršene revizije i donijeli zaključke – navedeno je u obrazloženju.

Inicijativu su potpisala 22 odbornika SNSD, SDS, SDA, DF, samostalnog Kluba odbornika te jedan samostalni odbornik.

Foto: Bojana Majstorović/RAs Srbija

Inače, na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora, šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović je predložio da se na jednoj od sjednica razmatra i revizorski izvještaj finansija grada Prijdora.

– To je značajan dokument za grad, ali želimo takođe da i građani budu informisani o tome te da i Skupština donese zaključke po kojima će postupati. Zbog svega toga tražena je posebna sjednica – izjavio je Pavlović za Srpskainfo.

Dodaje da odbornici traže da posebnoj sjednici prisustvuju i predstvanici Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, kako bi mogli odgovoriti na pitanja odbornika i dodatno im objasniti svoj izvještaj.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dalibor Pavlović

Podsjećano, Srpskainfo je ranije pisala o mišljenju sa rezervom koje je Prijedor dobio od Glavne službe za reviziju, te nepravilnostima koje su uočili revizori.

Sa druge strane, naši izvori tvrde da gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, neće sprovoditi u djelo nijednu odluku nove skupštinske većine, čiji dio nije samo šest odbornika DNS i jedan odbornik SDP BiH.

Navode da će na ovaj način Đaković pokušati da od nove skupštinske većine dobije odluku o njegovom opozivu.

– Skupštinska većina trenutno ne razmišlja o opozivu Đakovića, jer ne dijeli nas puno od redovnih lokalnih izbora i oni ne žele da prave dodatni trošak opozivom jer bi uslijedio referendum koji mnogo košta – kaže naš sagovornik.

Dodaje da referendum prema zakonskim propisima može biti organizovan do oktobra ove godine. Ukoliko opoziv gradonačelnika uslijedi nakon oktobra ove godine, funkciju gradonačelnika preuzima njegov zamjenik, jer za godinu dana slijede redovni izbori.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora je trenutno kadar SNSD-a, Aleksandar Miljuš. Međutim, zamjenik se bira većinom glasova odbornika, a u slučaju opoziva gradonačelnika, njega može da predloži i Skupština.

Srpskainfo