Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejem koji je održan u Patrijaršiji, a uoči odlaska u Vatikan gde će se sresti sa katoličkim poglavarom papom Franjom, da mu je veoma važna podrška srpskog patrijarha Irineja pred put u Vatikan.

Dodik je najavio da će u susretu sa papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

– I ovdje sam, kao što nalaže i moj osjećaj da to tako bude, razgovarao sa njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti Papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve. Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od njegove svetosti – istakao je Dodik.

On je, podsjetivši na odličnu, kontinuiranu zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je rekao da je “najvažniji identifikacioni element srpskog naroda”, rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru Republike Srpske, već i na prostoru koji pokriva Federacija BiH, na šta ukazuju “ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava”.

– Skoriji primjer toga je Saborna crkva u Mostaru, gdje je gospodin Vučić boravio sa mnom. Obezbijedili smo sav neophodan novac da se taj Saborni hram potpuno obnovi i da se na taj način obnovi i pravoslavni vjerski život u samom Mostaru – naveo je Dodik. Iskoristio je priliku da poželi građanima srećne uskršnje praznike.

– Čeka nas naš najveći praznik. U Republici Srpskoj već se osjeća svečarska atmosfera povodom predstojećeg Uskrsa – zaključio je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej istakao je poslije sastanka da je važno da “pomognemo jedni drugima, čineći sve što možemo da probleme koje imamo prebrodimo, a koji nažalost, nisu mali”.

Patrijarh Irinej je naglasio da SPC pozdravlja put srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Vatikan.

– Smatram da Katolička crkva i mi jesmo bliski, ima više toga što nas sjedinjuje nego što nas razdvaja. Sadašnji papa je čovjek u koga svijet ima puno poverenje, i ima puno osobina episkopa hrišćanskog. Mi ga pozdravljamo i drago mi je sve što čujemo o njemu, a ovo će biti jedintvena prilika da predsjednik Dodik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču Katoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda – poručio je Irinej.

Tanjug/RTRS