sdr
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici Udruženja” Progres iz Sarajeva potpisali su Ugovor o zajedničkoj implementaciji projekta ” Pro poso” za 2019.godinu sa ciljem praktične doobuke , stručnog osposobljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca sa područja grada sedam mladih, trenutno nezaposlenih lica.

Riječ je o projektu koji se na području Prijedora provodi od 2012.godine od kada je praktičnu doobuku obavilo 72 radnika i 170.000 KM investirano za neto plate polaznicima u ovom projektu , sufinansiranjem između Fondacije ” Progres” i Grada Prijedor.
” Danas smo potpisali interne ugovore za doobuku još sedam mladih ljudi iz Prijedora koji će doći do svog ličnog obrazovanja, a nadamo se i do zaposlenja kod pet poslodavaca za pet zanimanja , a upravo sa namjerom da smanjimo nezaposlenost ” kazao je Đaković.
On je potvrdio da ovaj projekat sufinansiraju grad Prijedor i njemačka fondacija “Wings of hope” / Krila nade/iz Minhena sa po 9600 KM odnosno 4800 eura.
” Ono što je bitno da je oko 70 odsto ouzbčenih u ovom projektu ostalo da rade kod svojih poslodavaca, što znači da je preko 50 radnika zaposleno samo kroz ovaj projekat “, rekao je Đaković.
Koordinator projekta ” Pro poso” Elvir Čaušević potvrdio je da je cilj ovog projekta da se mladima pruži prilika da se doobuče ili prekvalifikuju i za šest mjeseci steknu kvalifikacije kako bi bili konkurentni na tržištu rada.
” Mi na ovaj način nikome ne dajemo posao, nego dajemo šansu što je specifičnost ovog projekta jer stvaramo uslove da nakon ovih šest mjeseci dobiju određene kvalifikacije i stvore dodatne uslove za zapošljavanje” rekao je Čaušević.
Cilj projekta je da se pomognu ne samo polaznici nego i poslodavci, da se da prilika ljudima od 18 do 35 godina koji aktivno traže posao da uz mentorstvo prođu neformalnu i sadržajnu praktičnu obuku za zanatska zanimanja i ostanu kod tih poslodavaca u radnom odnosu ili da budu konkurentni na tržištu rada.
Inače, projekat se provodi u deset regija na prostoru cijele BiH, odnosno u Republici Srpskoj provodi se u Srebrenici, Foči i Prijedoru.

prijedorgrad.org