ПРИЈЕДОР, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић и представници сарајевског Удружења "Прогрес" данас су у Приједору потписали уговор о спровођењу заједничког пројекта "Про-посо" у оквиру којег ће пет послодаваца добити подстицаје за шестомјесечну обуку за седам младих незапослених лица.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici sarajevskog Udruženja “Progres” danas su u Prijedoru potpisali ugovor o sprovođenju zajedničkog projekta “Pro-poso” u okviru kojeg će pet poslodavaca dobiti podsticaje za šestomjesečnu obuku za sedam mladih nezaposlenih lica.

Kroz ovaj projekat u Prijedoru su od 2012. godine praktičnu doobuku dobila 72 radnika, 170.000 KM investirano je za njihove neto-plate, a za podsticaje grad Prijedor obezbjeđuje 9.600 KM, a njemačka Fondacija “Krila nade” (Wings of Hope) i Udruženje “Progres” iz Sarajeva 4.800 evra.

– Bitno je naglasiti da je 70 odsto obučenih u ovom projektu ostalo da radi kod svojih poslodavaca, što znači da je više od 50 radnika zaposleno samo kroz ovaj projekat – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon potpisivanja ugovora.

Koordinator projekta “Pro-poso” Elvir Čaušević istakao je da je cilj projekta povećanje konkurentnost nezaposlenih na tržištu rada kako bi lakše došli do posla.

– Mi na ovaj način nikome ne dajemo posao, već šansu. Specifičnost ovog projekta je da stvaramo uslove da nakon ovih šest mjeseci dobiju određene kvalifikacije i dodatne mogućnosti za zapošljavanje – kaže Čaušević.

Pravo na podsticaje ostvarile su firme “Brakom”, “Nova Ivančica”, “Edna metalvorking” i “MiM plastik”, te Farma “Škundrić”.

SRNA/Srpskainfo