Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać izjavio je da ova stranka nije ni u kakvoj zvaničnoj koaliciji sa SDA u Skupštini grada.

Reagujući na nedavne prozivke gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića zbog neprincipijenosti i koalicije sa SDA u gradskoj Skupštini, Bursać je rekao da SNSD nikada nije ni bio u takvoj koaliciji.

– Mi to nikad nismo ni bili što se za kolege koji nas prozivaju, tačnije za gradonačelnika i njegovog prethodnika, ne može reći, budući da upravo sada više članova SDA obavlja neke od najbitnijih funkcija u gradu – naglasio je Bursać na konferncija za novinare.

On je naveo da je to produkt dogovora SDA i DNS-a i da je jako neprincipijelno da se proziva SNSD zbog saradnje sa SDA.

– To je već licemjerstvo, prozivati nekoga od nas da sa njima koaliramo, a ove njihove veze postoje dugi niz godina – istakao je Bursać.

On je istakao da je razlog zbog kojeg je dosadašnji predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Јakupović skinut sa te funkcije to što nikada nije nijednu tačku stavio ni predložio za dnevni red sjednice.

– Sve je išlo na prijedlog gradonačelnika i, s obzirom na to da predsjednik Skupštine ima jako važnu ulogu, mi smo ga smijenili i on je sada iz SDA jer na toj funkciji prema zakonu u našem gradu ne može biti niko, osim Bošnjaka – rekao je Bursać.

Prema njegovim riječima, spinovi koje plasiraju iz najvišeg rukovodstva DNS-a nisu u redu jer se novoizabrani predsjednik Skupštine grada Ajdin Mešić proziva za neku ratnu prošlost, a 1992. godine je imao samo pet godina.

On je dodao i da je neprincipijelno da gradonačelnik plaši građane obustavom proizvodnje u “Arselor Mitalu” jer je smijenjen predsjednik Skupštine grada.

– Nama je svima stalo da rudnik radi i ja sam tu njegovu izjavu doživio kao zastrašivanje građana, političkih partija i svih zaposlenih u rudniku da će jedan od najvećih giganata stati – rekao je Bursać i dodao da se time gradonačelnik ne bi trebao služiti.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Dalibor Pavlović je, komentarišući nedavno izjavu gradonačelnika da se u lokalnoj Skupštini vrši rušenje demokratske izabrane vlasti, istakao da se u gradu ništa ne ruši.

– Skupštinska većina se ne bira na izborima već se formira u samoj Skupštini i logičan slijed je da se na svakoj sjednici može formirati nova većina, ako je to neophodno – rekao je Pavlović.

Osvrnuvši se na prošlo zasjedanje održano prije desetak dana i na tačku koja se odnosila na nasipanje puteva, Pavlović je upitao da li je u redu da prava demokratski izabrana vlast potroši dobar dio novca iz budžeta za nasipanje puteva u gradu bez godišnjeg plana.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković održao je konferenciju za novinare 22. aprila na kojoj je promjenu skupštinske većine ocijenio kao nedemorkatsko rušenje vlasti, a saradnju SNSD-a i SDA nazvao neprincipijelnom koalicijom, te najavio smanjenje proizvodnje u rudniku u Omarskoj.

Posebna sjednica Skupštine grada Prijedora sazvana je za 10. maj na osnovu potpisa svih političkih partija, osim DNS i SDP-a, a jedina tačka dnevnog reda biće revizorski izvještaj sa rezervom kojim je za 2018. godinu ocijenjen rad Gradske uprave.

SRNA/RTRS