“Da je Benedi Đukanović procesuiran za pljačku zlatare u Ključu, ko zna, možda bi banjalučki biznismen Slaviša Krunić danas bio živ”.

Ovu rečenicu kazao je dobro upućeni policijski izvor koji je učestvovao u potjeri nad Đukanovićem u dva navrata – 2007. godine kada je sa još dvojicom maskiranih razbojnika izvršio razbojništvom nad tadašnjom “Una bankom“ u središtu Ključa i 2013. kada je taj kriminalac sa saučesnikom izvršio pljačku i razbojništvo ključke zlatare “Sarajka“.

Tom prilikom je pištoljem pretukao vlasnicu Rasemu Šabić i odnio zlato i novac u vrijednosti od 55.000 KM. Zanimljivo, oba razbojništva dogodila su se u mjesecu maju, a maskirani razbojnici su pobjegli istim putem preko planine Manjače u pravcu Banjaluke. Još interesantnije je da je Benedi Đukanović rođen na području opštine Ključ, tačnije u selu Sokolovu, zaseoku Đukanovići i upravo je tim šumskim putevima oko rodnog sela bježao od policije.

– Protiv Đukanovića je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Područnom odjeljenju Sanski Most Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK). Prilikom istrage na automobilu koji je prethodne noći ukradeno u Prijedoru, a kojim je izvršeno ovo razbojništvo pronađeni su otisci Đukanovićevih papilarnih linija. On je tada uhapšen i određen mu pritvor,  nakon toga je pušten na slobodu, a sudski postupak protiv njega, koliko je poznato, nikada nije završen – kaže izvor.

Foto: Srpskainfo

Drugi izvršilac nikada nije otkriven, ali se sa velikom dozom vjerovatnoće pretpostavlja da je to bio Željko Kovačević.

Na Opštinskom sudu u Sanskom Mostu ne vodi se krivični postupak protiv optuženog Đukanovića, a do kraja radnog vremena na Kantonalnom sudu u Bihaću nisu mogli provjeriti da li se ovaj predmet vodi kod njih na Krivičnom odjeljenju.

Šest godina ranije 10. maja 2007. godine u jutarnjim satima oko 8:30 časova tri maskirana razbojnika sa fantomkama i dugim cijevima pod prijetnjom zaposlenima “Una banke” uzeli su neutvrđenu količinu novca i pobjegli preko RS.

– Policija je jurila za njima makadamskim putem prema Sokolovu to je desna obala rijeke Sane, ali su razbojnici zameli trag i šumskim putevima preko Sitnice uspjeli da se dočepaju platoa Manjače – ispričao je dobro upućeni izvor.

Ključka policija je prilikom lova ovih bjegunaca imala i podršku kolega iz RS u pretraživanju terena, ali nisu uspjeli da ih lociraju i uhapse. Izvor ističe kako, iako nije bilo direktnih informacija o izvršiocima razbojništva u banci, dobra operativna saznanja ukazivala su da su dva sigurna počinoca ovog krivičnog djela bili Benedi Đukanović i u atentatu na Sinišu Krunića ubijeni Željko Kovačević. Istraga o ovom razbojništvu još uvijek je otvorena.

Izvor, inače iskusni policajac, imao je priliku te 2013. godine da se “upozna” sa uhapšenim Benedijem Đukanovićem nakon pljačke ključke zlatare.

– Djelovao je neotesano, reklo bi se, nepismeno i neuko, ali kad mu pogledaš policijski dosije, onda vidiš ‘sabrana djela’ visokog kriminala – opisao je najtraženijeg BiH bjegunca.

(Klix)