Američki zvaničnici, predvođeni zamjenikom direktora CIA Vonom Bišopom, danas bi trebalo da sa predstavnicima svih obavještajnih i bezbjednosnih službi u BiH i Srpskoj razgovaraju o riziku od terorizma, a pravi cilj sastanka je sprečavanje ruskog uticaja i slabljenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pišu Večernje novosti.

Zvanična tema ovih sastanaka je rizik od terorizma i povratka džihadista na Balkan, ali, kako navode obavještajni izvori lista, pravi cilj posjete Bišopa je jačanje logistike za sprovođenje američke agende – “borbe protiv malignog uticaja Rusije u Evropi” i posebno Dodika, kojeg Amerika, kako se navodi u tekstu, vidi kao glavnog ruskog čovjeka.

Bišop bi, prema izvorima lista iz obaveštajnih krugova, trebalo da o tome razgovara sa čelnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, ali i da radi na širenju mreže saradnika.

Izvor lista navodi da sastanci za zamjenikom direktora CIA nisu slučajno zakazani za danas, jer su organizatori računali da bi, s obzirom na to da je danas Veliki petak, predstavnici Srpske mogli da izostanu, što bi se iskoristilo da se Banjaluka optuži da izbjegava saradnju sa Amerikom.

U posjetu Sarajevu Bišop je stigao juče uz velike mjere bezbjednosti.

Njegov domaćin praktično će biti direktor OBA Osman Mehmedagić, a trebalo bi da razgovara i sa ministrom bezbjednosti u tehničkom mandatu Draganom Mektićem i drugim predstavnicima bezbjednosnih službi, uključujući i čelnike MUP-a Republike Srpske, navodi se u tekstu.

List podsjeća da je Dodik nedavno govorio o mreži za sprečavanje “malignog uticaja Moskve”, kao i da je vlada Velike Britanije uložila šest miliona funti u formiranje centra koji bi se time bavio.

– Јedno odjeljenje nalazi se u Tirani, a drugo u Podgorici. Oni evidentiraju ljude iz vladinih institucija i NVO koji šire ruski uticaj i na spisku ih ima oko trista. Vjerovatno sam i ja na toj listi – rekao je Dodik.

Bišopova posjeta BiH, prema pisanju sarajevskih medija, nije bila najavljena u javnosti.

List napominje da se suzbijanje uticaja Rusije u Evropi posljednjih godina nalazi visoko na listi prioriteta vašingtonske administracije.

Američki državni sekretar i nekadašnji čelnik CIA Majk Pompeo nedavno je izjavio da borba protiv “pogubnog uticaja” Rusije predstavlja prioritet i u budžetu SAD.

On je, prilikom posjete Evropi, rekao da Kina i Rusija predstavljaju dvostruku prijetnju za napredovanje u demokratiji i slobodnom tržištu od pada Berlinskog zida.

Pompeo je obećao da će Amerika povećati svoje angažovanje u istočnoj i centralnoj Evropi preko sporazuma o odbrambenoj saradnji i programa razmjene.

Bišop je čitavu karijeru proveo u CIA, gdje je, između ostalog, bio glavni analitičar za Afriku. Penzionisao se 2011. godine, ali se vratio nekoliko godina kasnije kao konsultant za reorganizaciju američke obavještajne službe. Prošle godina postavljen je na poziciju drugog čovjeka CIA.

Večernje novosti