Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini, kada se sećamo Hristovog stradanja i raspeća na Golgoti.

Dan velike žalosti, kada je Spasitelj umro za ljudski rod, obeležava se strogim postom, bez ribe i ulja. Mnogi vernici ceo dan ne jedu i ne piju ništa, sve do večerenje molitve, kada u svojim crkvama popiju čašu Bogojavljenske vode. Nakon toga mogu normalno da večeraju, ali i dalje poste na vodi.

Mnoge domaćice ujutru boje jaja Foto: Telegraf

U Srba je verovanje da sve važno treba raditi dok dan napreduje, odnosno do podneva, te mnoge domaćice rano ujtru počnu da boje jaja, ali ovaj običaj je narodni, a ne crkveni. Ipak, pre bojenja jaja dobro je pročitati molitvu.

Na Veliki petak, koji je crveno slovo, ništa se ne radi. Pripreme za Vaskrs i kućne i poljske radove valja ostaviti za Veliku subotu, koja je radni dan, ali se takođe posti na vodi.

Na Strasni (stradalni) petak ne pušta se muzika, ne peva se i ne igra, već se dan posvećuje molitvi Hristu koji je stradao za nas.

Veliki petak posvećen je molitvi Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U crkvama se ujutru ne služi liturgija, osim ako se ne poklope Veliki petak i Blagovesti. Ovog jutra će se u našim hramovima služiti Carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja.

U ovom bogosluženju vernici prolaze kroz časove isto onako kako je Isus Hristos, u dane svoga stradanja radi ljudi, prolazio kroz mnoge časove suđenja i muka. Prvi čas jeste sećanje na osudu Hrista od strane prvosveštenika Кajafe i odvođenje pred Pilata. Trećim časom sećamo se kako je Spasitelju sudio Pilat, kako je tamo pretrpeo brojne poruge bičevanje i krunisanje vencem od trnja. Na šestom času čita se Jevanđelje koje govori o raspeću Gospoda na krst, a shodno tome čitaju se psalmi “Bože imenom tvojim spasi me”, “Čuj Bože, molitvu moju“. Deveti čas jeste spomen na Spasiteljevu smrt na Кrstu, i događaje koji su usledili, kao i Njegov silazak u Ad i poraz smrti.

Plaštanica je platno na kome je prikazano skidanje sa Hristovog tela sa Časnog krsta Foto: Wikipedia/Oleg Blazhko

Kako ovaj dan ni crkvena zvona ne zvone, popodne se poziv na večernju službu oglašava udaranjem u klepalo.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. U mnogim pravoslavnim hramovima vernici se provlače ispod plaštanice, koja predstavlja umrlog Hrista i jeste naše podsećanje na to da ćemo pred Božje lice svi jednom izaći.

(Telegraf.rs)