Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ nedavno su pratili izbore u Ukrajini, čiji birački spisak ima 32 miliona ljudi, a glasanje, kako kažu, prolazi bez problema.

Šta bismo trebali prepisati od njih, najbolje zna aktivistkinja Koalicije „Pod lupom“ Murisa Marić, koja je posmatrala i Opšte izbore u BiH 2018. kao i ove posljednje u Ukrajini.

– Naši kandidati i partije jednostavno trguju sa mjestima u biračkim odborima, dok se to u onako mnogoljudnoj zemlji poput Ukrajine ne bi moglo desiti. Kod njih se odmah nakon zatvaranja biračkog mjesta poništavaju svi ostali listići – kaže ona.

Dodaje da su naši izbori puni krađa i nepravilnosti, a sam proces dozvoljava mnogo manipulacija članovima biračkih odbora.

– Kod nas dosta toga ne štima i svjedoci smo i otvaranja vreća, prodaje listića, dopisivanja glasova i svega onog što ne ide u prilog demokratiji –  objasnila je Murisa.

Dodaje da jednostavno ne ostavljaju prostor za dopisivanje i ostale manipulacije.

– Kod njih listići ne važe ako nema potpisa na talonu koji se otkida sa glasačkog lista. Pojednostavljan je proces. Birački odbori su im daleko više obučeni, postoji jednostavno pravilnik po kome se radi, ne može se pogriješiti, sve je precizno i slikovito. Tri osobe zajedno sa policijom nose materijal, tako da ne postoji prostor da dođe do izborne krađe – objasnila je Marićeva.

Izbori puni neregularosti

Podsjećamo, koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je održala Centralnu konferenciju na temu ”Budućnost izbora u BiH: Kako dostići međunarodne standarde i sprečiti izborne prevare?”, na kojoj je predstavljen Finalni izveštaj o građanskom, nestranačkom posmatranju Opših izbora 2018.

Foto: Pod lupom

Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, transparentno korišenje Izbornog zakona BiH, rekordan broj zabilježenih izbornih nepravilnosti, politički uticaj na izbornu administraciju, te izostanak sankcija doprijeneli su tome da je Koalicija ”Pod lupom” Opšte izbore 2018. ocijenila kao djelimično neregularne.

Srpskainfo