БАЊАЛУКА, 7. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su predstavnici policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH tokom zajedničkog radnog ručka u Sarajevu sa zamjenikom direktora CIA Vonom Bišopom razgovarali o borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i međusobnoj saradnji.

– Bio je kratak, ali veoma konstruktivan i dobar razogovor. Iznijeli smo određena viđenja svih naših agencija o zajedničkom funkcionisanju i radu, saradnji, razmjeni informacija i sve što je bitno za izazove u BiH o pitanju migranstke krize, borbe protiv terorizma, što su i prioritetna pitanja – rekao je Lukač novinarima.

Prema njegovim riječima, učesnici sastanka su se dobro razumjeli i saglasili kada je riječ o nastavku zajedničke saradnje o pitanju zaštite svih građana i njihove imovine u BiH od svakog vida ugrožavanja, bilo da je riječ o organizovanom kriminalu ili ilegalnoj migraciji.

– Sa nelegalnom migracijom imamo problem koji će vjerovatno i u budućim godinama egzistirati. Bilo je riječi i o povratnicima sa stranih ratišta na koje posebnu pažnju treba posvetiti da bi se spriječio svaki eventualni teroristički napad koji bi mogli da izvedu upravo ti ljudi – rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske ukazao je da povratnici sa stranih ratišta moraju da budu pod apsolutnom kontrolom svih bezbjednosnih službi u BiH.

On je naveo da na sastanku nije posebno bilo riječi o uspostavljanju rezervnog sastava policije i njegovom opremanju.

– Sve policijske agencije u BiH treba da imaju više policajaca i pozdravljam svakog novog policajca na ulicama BiH. Smatram da je to s ciljem zaštite i bezbjednosti naših građana i njihove imovine bez obzira da li je aktivni ili rezervni sastav – rekao je Lukač.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je novinarima da je tokom sastanka ukazano da SAD izražava posebno interesovanje za područje zapadnog Balkana.

– Rečeno nam je da ćemo imati podršku američkih partnerskih agencija – dodao je Mektić, navodeći da je bilo riječi o saradnji u vezi sa svim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava BiH, te o njenom intenziviranju.

SRNA/RTRS