Vatikanski list “Oservatore Romano” na naslovnoj strani današnjeg izdanja objavio je veliki tekst o posjeti predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu.

List navodi da je sastanak Dodika sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, kao i državnim sekretarom Pjetrom Parolinom protekao u srdačnoj atmosferi.

U tekstu se navodi da je na sastancima sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom bilo riječi o dobrim bilateralnim odnosima, situaciji i BiH, njenom ekonomsko-socijalnom razvoju, paritetu konstitutivnih naroda, kao i njihovom pomirenju.

U tekstu ovog uglednog vatikanskog lista, na čijoj naslovnoj strani je objavljena i fotografija Dodika i pape Franje, ističe se da je tokom susreta naglašena važnost dijaloga naroda u BiH.

Prema pisanju vatikanskog lista “Oservatore Romano”, navodi se da je tema sastanka bila i proširenje EU na područje Zapadnog Balkana.

Јučerašnja posjeta Dodika Vatikanu i susret sa poglavarom Rimokatoličke crkve izazvali su pažnju brojnih medija u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona.

Dodik je juče boravio u posjeti Vatikanu, a zajedno s njim bila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

RTRS